DISTRIBUIȚI

Astăzi sunt infectați 658 lucrători medicali. Din 7 martie, de la primul caz de infecție cu COVID19 au trecut 46 zile. În medie s-au infectat în fiecare zi 4 cadre medicale.
Total pe țară sunt înregistrate 2614 cazuri de infecție COVID19. Fără personalul medical rămân 1956 persoane.
Dacă raportăm 1956 cazuri la 658 cazuri personal medical, rezultă că la fiecare 2,9 cazuri noi, zilnic s-a infectat un cadru medical.
E de groază această cifră. Nu vi se pare că prețul este prea mare? Și e evident că lucrătorii medicali au fost scoși contra virusului cu mâinile goale. O vede și matematica.
Pe 24 februarie am bătut alarma. Punctasem niște idei. La capitolul echipamente scriam următoarele (mot-a-mot):
„Echipamente de protecție. …. Cunoaștem câți medici și asistenți au contractat boala în China. Și da, au decedat. Vă rog, aveți grijă de personalul medical și nu-l expuneți în halat-capot de unică folosință în fața unui așa pericol. România procură 1,7 milion de bucăți (combinezoane). Noi? Câte avem (și avem?) și câte procurăm?”
Nu se procurase nimic. Nu se anunțase niciun plan de achiziție. Ni s-a spus, inclusiv de la tribuna Parlamentului că avem de toate… Și mai toți repetau una și bună – nu criticăm oficialii; ne consolidăm cu ei; suntem toți într-o barcă.
Mai sunteți într-o barcă cu ei? La acest trist 2,9=1 ?

Ala Nemerenco, fostă ministră la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, 22.04.2020