DISTRIBUIȚI

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, estimează „o fraudare masivă a alegerilor”. El acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) și reprezentanții acesteia că își asigură de pe acum posibilitatea fraudare. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a semnalat pericolul fraudării alegerilor în cazul deschiderii secțiilor de vot în localitățile aflate în afara controlului constituțional – Corjova și Bender.

„Am fost informat că Krasnoselski a primit indicații de la Moscova să nu împiedice deschiderea în regiune a acestor secții. Probabil, se pune la cale o fraudă cu utilizarea tehnologiilor informaționale sau poate alte operațiuni, inclusiv provocări”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Pentru a stopa unele altercații și provocări în zona de securitate, el insistă că trebuie „să fim gata și acum”. „Ar fi bine ca oameni responsabili, persoane cu vizibilitate publică, ce se bucură de respectul comunității, să fie prezenți în ziua alegerilor în locurile unde au existat anterior probleme și să se pregătească să le dezamorseze calm, pașnic.”
Moțpan a acuzat CEC de faptul că vrea să împiedice votul diasporei pentru a evita eșecul socialiștilor în aceste alegeri. „După proteste și somații, CEC a acceptat să deschidă suplimentar în diaspora doar șapte secții de vot chiar dacă numărul înregistrărilor prealabile a fost un record absolut, chiar dacă la ultimele alegeri sute de mii de cetățeni nu și-au putut exprima votul, pentru că buletinele se terminaseră încă în miezul zilei.”
SIS a semnalat indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor după Hotărârea CEC privind organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.
„Decizia de plasare a trei secții de vot – în comuna Corjova din raionul Dubăsari (una) și în municipiul Bender (două). Această din urmă localitate este cu regim sporit de securitate, necontrolată efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Ilie Gulca
Anticorupție.md

Continuarea citiți în n.23 din 11 iunie 2021