DISTRIBUIȚI
Foto: rise.md

O firmă gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului, notează o investigație publicată de anticoruptie.md.

Este vorba de întreprinderea Proterra Grup SRL, în spatele căreia stă omul de afaceri Iurie Luncașu, un apropiat al liderului PDM. În 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei.

Firma a ieşit în evidenţă şi prin contestaţiile pe care le depune şi în baza cărora a reuşit să preia mai multe tendere câştigate îniţial de alte companii. Investigaţia a fost realizată în baza unei sesizări pe harta corupţiei.

Fondată în martie 2011, întreprinderea Proterra Grup a dat lovitura în 2018, când a obţinut mai multe licitații pentru prestarea serviciilor de curățenie în instituțiile statului, câştigând 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparație, în perioada anilor 2015-2016, firma a câştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Cel mai bănos client al Proterra grup este Agenția Servicii Publice. În 2018, între întreprindere și instituția statutui a fost semnat un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei. La licitația care s-a desfășurat în aprilie 2018 Proterra Grup a avut un singur concurent.

În 2019, relațiile dintre cele două întreprinderi, una privată și alta de stat, au luat amploare. Astfel, în luna martie curent Proterra Grup și Agenția Servicii Publice semnează două contracte pentru prestarea serviciilor de curățenie în sumă totală de 26 de milioane 452 de mii de lei. Dacă la prima licitație au participat trei agenți economici, la cea de a doua Proterra Grup nu a avut niciun concurent.

Printre clienții Proterra Grup se mai numără asociațiile teritorial-medicale din sectoarele Buiucani și Centru ale Capitalei și Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Chișinău. În ianuarie 2018, Proterra Grup a semnat un contract de aproape două milioane de lei cu Ministerul Finanțelor, prin care s-a obligat să presteze servicii de salubrizare pe un termen de doi ani.

În 2019, în lista de clienți ai Proterra Grup s-au mai adăugat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu un contract de 348 de mii de lei, și Banca Națională a Moldovei, cu peste un milion de lei.

Iurie Luncașu a folosit o schemă, cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care câştigă contractele ca să asigure curățenia în instituțiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rândul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie. Pe site-ul oficial al întreprinderii este scris „Compania Terra Group este unul dintre liderii din Republica Moldova în domeniul serviciilor de curăţenie”, are semnate contracte cu peste 30 de agenți economici, printre care cu companii strategice cum ar fi: Aeroportul Internaţional din Chişinău, BC Moldindconbank, BC Moldova – Agroindbank, BC Victoriabank , Moldtelecom SA, Moldova-Gaz şi METRO Cash & Carry Moldova.

Mai mult citiți pe anticoruptie.md.