Nu pot fi rezultate cand Guvernul nu functioneaza in armonie

Nu pot fi rezultate cand Guvernul nu functioneaza in armonie

Maria Turcanu

322
DISTRIBUIȚI

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) s-a destramat oficial. Dezbinarea AIE a culminat cu demiterea Guvernului Filat de catre 54 de deputati din Parlamentul Republicii Moldova. Ce urmeaza? Reprezentantii formatiunilor politice din raion au pareri diferite vizavi de evenimentele politice din tara. Unii afirma ca a fost demis un guvern care, a reusit sa salveze R. Moldova de colaps economic. In conditii extrem de dificile, a reusit sa asigure dezvoltarea tarii pe o cale fireasca a integrarii europene, a democratiei, a statului de drept. Altii spun ca ne jucam de-a democratia. Cu certitudine responsabilitatea le revine tuturor actorilor politici implicati, fiecare poarta raspundere, intr-o masura mai mica, sau mai mare.

Pe toti ne preocupa ce ne asteapta in viitor. Din intamplarile caderii actualului guvern, vom trage invatamintele necesare, au conchis interlocutorii mei.

Declaratia Consiliului Politic National al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constata ca, prin demisia guvernului, PDM si PCRM au lovit intr-o echipa care, in conditii extrem de dificile, a reusit sa scoata tara din izolare internationala, sa asigure, in mai bine de trei ani, dezvoltarea Republicii Moldova pe calea fireasca a libertatii, democratiei si integrarii in familia popoarelor europene.

Partidul Liberal Democrat din Moldova califica votul din 5 martie impotriva guvernului AIE drept un vot impotriva viitorului european al tarii noastre. Demiterea guvernului genereaza mai multe probleme decat solutii pentru tot ceea ce vizeaza implementarea programului asumat pe deplin de toate componentele coalitiei de guvernare din Republica Moldova. Votantii motiunii de cenzura au pus in pericol insusi procesul de integrare europeana, proces care inseamna modernizarea si transformarea Republicii Moldova, sprijin financiar si politic extern, inseamna unica alternativa viabila pentru construirea unui sistem functional politic, economic si social.

Partidul Liberal Democrat din Moldova apreciaza rezultatele activitatii presedintelui PLDM in calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova si impartaseste ingrijorarea partenerilor externi, care atrag atentia ca guvernul AIE a fost demis intr-un moment determinant al procesului de integrare europeana.

Partidul Liberal Democrat din Moldova va face tot ce-i sta in puteri pentru pozitionarea negocierilor intr-o albie constructiva, in vederea crearii unei majoritati care sa asigure continuitatea proceselor de reforma si a cursului european al tarii noastre.

Partidul Liberal Democrat din Moldova isi declara disponibilitatea de a contribui, cu toata experienta si capacitatile sale, la crearea unei coalitii de guvernare pro-europene.

Partidul Liberal Democrat din Moldova solicita Partidului Democrat si Partidului Liberal sa-si desemneze grupurile de negociatori pentru formarea unei aliante de guvernare pro-europene. La baza negocierilor trebuie puse: guvernarea eficienta, interesul cetateanului si depolitizarea acelor institutii care au menirea de a ocroti temelia statului de drept, drepturile si libertatile cetatenesti si economia de piata.

Grigore Condorachi, Presedintele PL Sangerei

Contextul politic actual releva lipsa unei viziuni consolidate si clare a clasei politice moldovenesti asupra vectorului geopolitic al tarii noastre. Cu certitudine responsabilitatea le revine tuturor actorilor politici implicati, fiecare poarta raspundere, intr-o masura mai mica, sau mai mare.

?irul de surprize care i-au fost servite societatii in acest an crucial, si care, a culminat cu demiterea guvernului, creeaza o senzatie amara de „deja-vu”, iar publicul istovit de deprimare si resemnat, se pare ca, isi asteapta lovitura finala din partea celor „2 vladuti” – alegerile anticipate, si prin urmare realizarea proiectului comunist.

Anume antipatia personala, care determina reglarile patimase de conturi intre acesti „2 vladuti”, ambii nesatui de putere, constituie fundamentul strategiei antinationale pregatite de comunisti.

?i totusi, speranta evitarii acestui deznodamant fatal, prin renegocierea acordului AIE, care ar duce la bun sfarsit obiectivul asumat – integrarea europeana, pare a fi unica sansa a prevenirii anticipatelor.

Eu personal, condamn aplicarea unor practici democratice, asa cum sunt demiterea guvernului, interceptarile telefonice si descinderile recente a institutiilor „bata”, in scopuri antidemocratice, dar in acelasi timp, condamn si traficul de influenta prin telefon, santajul fiscal, contrabanda sub acoperire vamala, demnitarii cu diplome false, utilizarea frauduloasa a banilor publici, etc�

Toate acestea, arunca tara in haos si naruiesc nu doar investitiile de capital a partenerilor nostri strategici, ci in primul rand investitia de incredere a electoratului democratic si pro-european.

Consider ca elita politica trebuie sa constientizeze ca Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politica, in vederea realizarii tuturor angajamentelor europene.

Noi, Partidul Liberal vom face tot posibilul, asa cum am facut si pana acum, pentru evitarea alegerilor anticipate. Vom depune toate eforturile pentru depasirea problemelor politice interne si continuarea implementarii agendei de reforme, pana va fi dus la bun sfarsit obiectivul de integrare europeana a Republicii Moldova.

Victor Buzovici, consilier orasenesc PDM, orasul Sangerei

Nu e razboi, nu e foame – este sfarsitul sufletului moldav. Suflet ce a cunoscut doina plaiului natal, slova stramoseasca. Am ajuns o tara de batrani si copii orfani. O tara care se transforma in pustiu. O tara fara tineri, fara viitor. UE, Rusia, America sunt tari care ne arunca cate o felie de paine pentru serviciile ce le fac cetatenii nostri in tara lor. Am ajuns sa crestem robi in tara noastra, un incubator de robi. Albinele ce le-ati trimis peste hotare dupa miere se vor satura sa tot zboare la o asa distanta, se vor deprinde cu titlul de rob, si isi vor gasi o casa acolo unde muncesc. Iar voi – alesii poporului – veti ramane cu stupul batran si putred.

Privim zi de zi spre domniile voastre cu speranta ca ne veti da un exemplu demn de istorie. Exemplul pe care-l avem sunt oameni care adineaori zambeau unul celuilalt, acum privesc cu ura unul fata de altul. Distrugeti prin actiunile domniilor voastre dragostea de familie, patrie, neam. Vorba ceea: „Intr-o familie unita nu exista saracie si neajunsuri, iar in una dezbinata chiar si soarele e rece si sumbru”. Ce faci tu putere – cap de peste – oare ai uitat de trupul tau?! Poate ai nevoie de vreun tratament, sa-ti porneasca inima si ratiunea? Oamenii si-au incredintat votul pentru dumneavoastra nu ca sa traiti voi in avutii si sa faceti show TV, ci sa munciti pentru bunastarea cetateanului de rand. Nu va fi razboi si nici rascoala. Cu asa actiuni vom disparea singuri. Acest popor este un diamant cu baza formata din rabdare si intelegere. Scoateti diamantul din mocirla la lumina soarelui sa ne invidieze o lume intreaga, ori lasati mocirla sa se bucure de el. Alegerea inca va mai apartine. Mai aveti putin timp sa ne daruiti caldura mult asteptata. Gasiti o solutie pentru imbunatatirea vietii noastre, nu doar ne umpleti de datorii externe. Mai avem incredere in voi, fiindca avem rabdare si intelegere, insa grabiti-va caci prapastia pierzaniei este aproape si vom cadea cu totii in ea.

Grigore Manole, vicepresedintele PAD

In 2009 am avut niste trairi deosebite, dar ne-am bucurat pana la urma, deoarece datorita actiunilor revolutionare ale tineretului s-a zis cu dictatura autoritara a comunistilor. Ne-am bucurat nespus de mult in 2010, cand in rezultatul alegerilor parlamentare a invins in sfarsit, Democratia. Ne-am pus Mari Sperante in AIE 1, apoi in AIE 2, care s-au constituit in mari chinuri, dar promitatoare, doar ca s-au bazat pe asa numitele „principii si valori”, numai nu morale. Aceasta ne-a demonstrato inceputul anului 2013. pentru mine, un semn rau – prevestitor a fost constituirea „Coalitie monstruoase ” in cadrul Consiliului raional dupa alegerile locale din 2011. Vorba ceea „interesul poarta fesul”. Acest lucru a fost si la centru, numai nu interesele mult asteptate ale poporului muncitor, binevoitor si deosebit de rabdator.

Acum cand s-a ajuns la ce s-a ajuns, din cauza neghiobiei politice a mult stimatilor lideri ai AIE, ce-i de facut? Bineinteles, nimeni nu-si doreste alegeri anticipate din ceea ce vedem si auzim. Dar cine stie? Eu as fi de parerea ca politicienii nostri sa urmeze exemplu cardinalilor din Vatican pana nu vor gasi o solutie care sa asigure continuitatea R. Moldova spre integrarea in UE. Daca nu, atunci eventualele alegeri parlamentare anticipate ii vor sanctiona pe toti democratii, ca in anul 2001

Gheorghe Dubencu, Draganesti

Ceea ce s-a intamplat e catastrofa. Or, noi nu suntem Germania, nici macar Romania. Caderea Guvernului risca sa ne arunce in bratele Rusiei. Noi nu pentru asta am votat Alianta, ca sa ne arunce iarasi in haul din care ieseam pe 7 aprilie 2009. Nu putem zice ca la noi e ” lux”, dar parca numai la noi e greu? Sau cineva crede ca la toamna va fi mai bine? Degeaba cred unii politicieni din Chisinau ca noi nu intelegem ca problema nu e Filat. Guvernul Filat a fost dat jos ca sa pierdem trenul spre UE. E mana Rusiei, ei nu i-a placut ca ne apropiem prea mult de Europa si a hotarat sa ni-i bage „bete in roate” pe Lupu si Plahotniuc. Ce va urma este foarte dificil de spus.