DISTRIBUIȚI

Ajunsă la limita disperării, majoritatea populației din cea mai săracă țară din Europa – suportă tot mai greu declarațiile oficialilor despre situația economică înregistrată în ultimul timp.

Experții economici spun că Moldova își merită pe deplin ultimul loc la capitolul sărăcie. „ Economia noastră este la pământ. Atât timp cât PIB-ul rămâne neschimbat, nu avem cum să ne ridicăm în acest clasament. În ultimii ani, economia noastră a stagnat,” susțin experții economici de la IDIS Viitorul.

Încă nu am evoluat

Încă mai suntem moștenitorii construcției funeste a „omului nou” de ieri, acea inconsistență de provizorat, care ne menține pe undele nesiguranței și a sufletului panicard. Sau devenim niște figuranți ai vremii, acomodați la o stare de permanentă așteptare a apocalipse lor amânate într-o lume, unde stăpânește vigilența omului timorat, care se împacă până la urmă cu ideea că nimic nu mai poate fi schimbat, pentru că orice schimbare înseamnă o nouă frică de neprevăzut?
Sunt niște gânduri ce mă sâcâie în ultima vreme. Or, se face remarcat la noi un fel de a aborda problemele vieții, în stil autohton. Dacă nu ne aventurăm în filozofii utopice, cu certitudine, ne place obișnuința să persiflăm în ironii, să ne tratăm reciproc în atitudini accentuat- descurajatoare. Oricare ar fi tema discuției, atunci când vrem să caracterizăm o situație ajunsă la stadiul final, o încărcăm cu o dublă putere axiomatică, adică dându-i sensul dovezilor irevocabile, expresia împăcându-ne pe toți: suntem săraci pentru că suntem proști, sun tem proști pentru că suntem săraci.

Continuarea citiți în n.16 din 16 aprilie 2021