Nu e simplu să vorbești despre poezia lui Virgil Botnaru

  Nu e simplu să vorbești despre poezia lui Virgil Botnaru

51
DISTRIBUIȚI

Virgil Botnaru, originar din localitatea Bursuceni este un poet care nu se împiedică de cuvinte, fraze sau sensuri. El scrie exact așa cum trăiește și gândește. Frumusețea în cărțile lui apare atunci când nu te aștepți, așa cum fântânarii găsesc apa  acolo unde nimeni nu ar căuta-o. Astfel a fost apreciat poetul la întâlnirea de suflet, organizată la baștina sa, localitatea Bursuceni, demult așteptată de toți participanții la ea.

Pentru cei care au citit creația poetului  au înțes că poezia lui nu este una simplă. Nepregătit, fără a fi iubit lectura ani șir și profund, nu prea poți să te apleci asupra ei. Poezia lui înseamnă  a face să încapă  marea într-un pahar. El continuă să valorifice cu instrumente de finețe experiențele copilăriei. În poemele sale  conviețuiesc  parfumurile delicate și mirosurile tari ale unei  istorii imediate. Dar  partea de noutate și reușită  a scrierii sale o constituie  poezia familiei, autorul reușind  secvențe de-a dreptul eclatante. Pentru a-l descoperi pe poet răsfoiți în continuare poeziile și poemele sale. De la volumul  de debut Return to Inocente treceți la al doilea volum de poezie – Schimbare de altitudine,  editat în anul 2017, pentru care a obținut Premiul Național pentru Tineret .În anul 2021, la 33 de ani Virgil scoate de sub tipar al treilea volum de poezie ALIBI. Continuă  să scrie și să publice, poeziile fiindu-i incluse în antologii, apărute în Moldova, România, Ungaria.

  Pe lângă poezie, mai realizează și antologii. Împreună cu  Daniela Botnaru au realizat antologiile PAȘII MAMELOR NOASTRE și PAȘII TAȚILOR NOȘTRI. Ambele  sunt expuse  pe rafturile Bibliotecii Publice raionale și te atrag să le citești.

 Fiind  veneratul întâlnirii„ Poetul la el acasă,” el fost onorat pentru vasta și profunda activitate literară. Regizorii și scenariștii Valeriu și Anastasia Rusu au realizat  un scenariu  pe măsura talentului poetului . Au dat suflet sărbătorii și revelație poetului și mesajele exprimate de primara  comunei Liubovi Gobjilă, de Maria Bajura, managera Casei Memoriale„ Adrian Păunescu”din satul Copăceni,  de mama Valentina,  de profesorilor mândri de elevul lor,  de profesorului  universitar Anatol  Moraru, care i-a descoperit talentul literar, l-a ajutat și promovat.  S-au bucurat  pentru poetul la el acasă și i-au  dăruit  bucurie membrii ansamblurilor folclorice  Datina, Dumbrăvioara, Țărăncuța, Moștenitorii, Floare de dor, Doinița.

 Sângereienii sunt o comunitate norocoasă, care este bogată în scriitori și personalități culturale de valoare personalități, a făcut această referire nemuritorul Nicolae Dabija. Mesajul a fost un mulțumesc și pentru talentatul Virgil Botnaru. Referindu-ne la ziua consumată de cei prezenți la Proiectul literar – cultural„Poetul la el acasă”, (în Casa de cultură a satului Bobletici) ,nu –i strângi în continuare cartea sa la inimă Să  te  convingi  că poezia sa  e altfel nu știu cum.  Miroase frumos, dar nu a floare. Descoperi acest farmec și filozofie, dacă  dormi cu culegerea sa de poezie a lângă tine sau petreci duminica cu ea .