DISTRIBUIȚI

Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova, administrate de Banca Națională a Moldovei (BNM), s-au redus cu 266,88 milioane de dolari pe parcursul lunii noiembrie constituind la finele lunii 3,78 miliarde de dolari după ce la sfârșitul lui octombrie atingeau un maxim istoric de 4,048 miliarde dolari.

Cel mai mare impact asupra reducerii volumului activelor oficiale de rezervă l-au avut intervențiile nete ale Băncii Naționale pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută. Pentru a suplini oferta de valută în condițiile când valuta existentă pe piață nu făcea față cererii, BNM a scos pe piață 237,13 milioane de dolari din rezervele oficiale.
Cererea sporită de valută din luna trecută a fost cauzată inclusiv de datoria solicitată de urgență de Gazprom de la Moldovagaz pe 20 noiembrie în valoare de peste 74 milioane de dolari.
Pe 20 noiembrie, Moldovagaz a primit notificare de la compania sa mamă, Gazporm, să achite în termen de 48 de ore o datorie de 74,28 milioane de dolari pentru consumul pentru luna octombrie și un avans de 50% din consumul pentru noiembrie.
Datoria se crease din cauza achiziționării în octombrie a gazului de la Gazprom la un preț de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când tariful aplicat de Moldovagaz consumatorilor corespundea unui preț de achiziție de 148,61 dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, s-au creat devieri tarifare enorme și, așa cum nu le putea face față, Moldovagaz a solicitat suportul Guvernului.

Continuarea citiți în n.50 din 10 decembrie 2021

Anticoruptie.md