DISTRIBUIȚI

Interviu cu Eduard Tronciu, șeful Secției Securitate Publică din cadrul Inspectoratului raional de Poliție

Securitatea publică din cadrul Inspectoratului raional de Poliție este departamentul care întrunește cei mai mulți polițiști angajați, 78-80 de colaboratori. Coordonează cu activitatea lor Eduard Tronciu, având în buna îndeplinire scopurile nobile și comune de asigurare a securității publice. Coordonați în activitatea și misiunea lor sfântă de polițiști, dar și însuflețiți de el, ca lider și manager de echipă, ei se implică cu dăruire și râvnă profesională în îndeplinirea rolului polițistului în securitatea vieții oamenilor.

– Domnule Tronciu, cunoaștem că asigurarea securității publice de care sunteți responsabil, cuprinde multe aspecte. La momentul actual, în primul plan care dintre problemele securității publice Vă fac să vă implicați cel mai mult?
– Lupta cu pandemia de coronavirus. Suntem implicați în asigurarea securității sănătății vieții oamenilor prin lupta contra virusului COVID-19.
Pe parcursul anului în curs, am asigurat monitorizarea a 720 persoane aflate în autoizolare. Am verificat în permanență aceste persoane, ca să respecte condițiile autoizolării. Am identificat dintre ele, ignorând condițiile de autoizolare pentru protecția celor din jur. În alte cazuri am depistat că au dat adrese false. Am stopat lucrurile acestea cu priceperea colaboratorilor noștri, astfel ca să nu avem dezlănțuiri de focare și primejdia infectării care putea fi provocată de aceste persoane.
Continuăm să ținem cerințele epidemiologice la verificare strictă prin respectarea tuturor rigorilor și restricțiilor cerute .

– Întâlnim colaboratorii Dvs non-stop în piețele din oraș și din raion, în centre comerciale, în transportul public, până și în locașurile bisericești. Prezența polițiștilor îi responsabilizează pe cetățenii care ignoră cerințele impuse de situația pandemică îngrozitoare în ultima perioadă?
– Insistăm mult pe comunicarea și impunea cerințelor oamenilor, prin mesaje verbale. La vederea și prezența polițiștilor în locurile publice, mulți fără să te apropii reacționează, caută să pună masca, să respecte distanța. Dar aglomerațiile și nerespectarea persistă, din acest motiv și suntem insistenți și prezenți non-stop. Nu e ușor. Verificăm cu insistență și agenții economici, dacă în întreprinderi sunt asigurate condițiile antiepidemice. Verificăm centrele comerciale, stații PECO, totul. Am aplicat 127 contravenții, pedeapsa totală constituind 268 mii lei. Dar să fim înțeleși corect. Noi nu ne propunem scopul amenzilor cu orice preț. Scopul intervențiilor noastre este să ajutăm oamenii să conștientizeze cât este de mare pericolul pandemiei și cât de necesare sunt respectarea regulilor și cerințelor restricțiilor care ni se cer tuturor. Dezastru este și în biserici. Nici o regulă nu se respectă. În acest sens, șeful inspectoratului a atenționat, informând Comisia Excepțională raională pentru Sănătate Publică și a fost adoptată o decizie în acest sens, care impune fețelor bisericești și enoriașilor respectarea restricțiilor anti pandemie. Vom continua activitatea și pe acest segment, cerând să fie respectate.

Continuarea citiți în nr.12 din 19 martie 2021