DISTRIBUIȚI
Săptămâna trecută veteranii parașutismului militar românesc și asociațiile de istorie militară de dincolo de Prut au omagiat 100 ani de la nașterea lui Grigore Baștan, primul general parașutist în Armata Română, originar din Coșcodeni, comuna Flămânzeni, județul Bălți, acum raionul Sângerei, fiul lui Simion – preot și Sofia – casnică, într-o familie cu șapte copii (Grigore, Tamara, Raisa, Eugenia, Anatol, Dumitru și Valentina). Generalul Grigore Baștan a condus mai bine de 30 ani destinele parașutismului militar românesc, a militat pentru dezvoltarea acestei arme. Vorbeam cu dna Valentina Baștan, fiica generalului și președinta fundației cu același nume că nu întâmplător numele părintelui ar fi tăinuit cu strășnicie în perioada URSS- anume de aceea că era basarabean, or, propaganda comunistă ne toca mințile că doar sub sovietici un moldovean ar fi făcut o carieră militară fulminantă.
De la ”nepotul
cazanului” la primul general-parașutist
Grigore ajunsese copil de trupă într-o unitate militară de aviație la Tecuci în 1938. Nu a fost un banal ”nepot al cazanului”, cum erau numiți copiii de trupă, pentru că făcuse gimnaziul, apoi liceul. Iar în timpul războiului a fost încorporat în compania căpitanului Mihai Țanțu, fiul deputatului Sfatului Țării VasileȚanțu, prima unitate de parașutiști în Armata Română.După 1944 unitatea de parașutiști a fost dizolvată de către așa numita Comisie Aliată de Control. Doar peste șase ani, în 1950 Grigore Baștan înființează și devine primul comandant al primului batalion de parașutiști în Armata Română. Istoria cu parașuta inventată este reflectată în filmul de ficțiune ”Parașutiștii”, apărut pe ecrane în 1972, cu Florin Piersic în rolul principal. Ceva mai înainte Grigore Baștan în grad de colonel, pentru a dovedi siguranța parașutei sale, a sărit dintr-un avion AN -24 cu fiul său în brațe!
Iar în vara anului 1971 Grigore Baștan a efectuat un salt cu parașuta sa de la 10 000 metri, dintre care 7000 metri în cădere liberă, record repetat de către un parașutist sportiv în vara anului 2020…
Generalul Baștan eternizat la baștină
Grigore Baștan nu este uitat la Coșcodeni, baștina sa. Acum trei ani, în mai 2019 de ziua hramului satului au dezvelit o plăcă comemorativă. A venit lume de pe lume. Numai pe pagiștea de lângă pădure s-au adunat peste o mie de persoane, din care circa 150 – reprezentanți ai unor asociații de aviație și parașutism din România. Între aceștea Pavel Sandu, custodele secției parașutism a Muzeului Marinei Militare de la Constanța a făcut un drum lung şi ne-a spus că era o mare onoare să faci armată la parașutiști, care era supranumită Oastea lui tătuca Baștan: ”Serviciul la Parașutiști m-a marcat în mod deosebit, iar exemplul generalului Baștan mi-a fost călăuză pentru întreaga viață”, mi se destăinui veteranul parașutist de 58 ani.
Erau acolo şi publiciştii Tudor Țopa și Liviu Belâi, parlamentarul și scriitorul Vasile Șoimaru. Dl Țopa îmi spunea că perioada interbelică a dat României o mulțime de militari de vază, a căror vieți urmează încă să fie deconspirate. Pe urme proaspete Tudor Țopa a scris o carte cu un nume semnificativ ”Generalul a revenit acasă”, a 88-a carte care la scurt timp a devenit de negăsit.
Avionul C-130 Hercules al Aviației Române a apărut aproape silențios, ca o stafie de asupra Flămânzenlor. Parașutiștii au sărit în câteva reprize. mai întâi, de la 3500 metri, au apărut cinci parașute tip aripă. 
Continuarea citiți în n.6 din 4 februarie 2022