DISTRIBUIȚI

 În perioada 2018-2019, în raioanele Fălești, Sângerei și Telenești s-a desfășurat proiectul ”ActiveCiuluc”, realizat de către AO ”EcoVisio” cu scopul de a mobiliza comunitățile locale pentru reabilitarea râurilor Ciulucul Mare, Ciulucul de Mijloc și Ciulucul Mic. Finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) prin Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția “Apele Moldovei”, proiectul a inclus mai multe activități. Printre ele – crearea Comitetului subbazinal al râului Ciulucul Mic, elaborarea Planului de gestionare a bazinului râului, concursuri de artă, lecții ecologice, lichidarea unei gunoiști, acțiuni de salubrizare și de plantare. În total, proiectul a implicat peste 2500 de oameni și a rezultat în plantarea a peste 20000 de arbori și arbuști.

 

În particular, primăvara anului curent în orașul Sângerei s-au plantat peste 5000 de arbori și arbuști de diferite specii – în lunca Ciulucului, în parcul orășenesc, pe teritoriul instituțiilor de învățământ. Pe lângă asta, voluntarii au putut beneficia gratis de pomi fructiferi altoiți.

Luând în considerație calitatea înaltă a materialului săditor și a plantării, care a avut loc în perioada potrivită și condiții climaterice favorabile, rata de prindere tot este foarte înaltă. Cu regret, nu toți membrii societății locale au apreciat acest lucru, suferind de așa vicii ca neglijență, indiferență, chiar și încălcarea legislației. Așa că, în luna iunie, persoane necunoscute au cosit iarba în parcul orășenesc, tăind puieții care le-au nimerit în cale.

Pentru a stabili persoanele vinovate s-a depus plângere la poliție. Comisarul principal al Sectorului nr.1 al Inspectoratului de Poliție Sângerei, Vasile Petrov, chiar în aceeași zi a identificat infractorii și a întreprins toate măsurile în repararea pagubei cauzate și înlăturarea condițiilor care au favorizat consecințele negative, pentru neadmiterea lor pe viitor.

Așadar, poliția avertizează cetățenii orașului Sângerei că cositul ierbii, păscutul animalelor și păsărilor, aruncarea gunoiului în parcul orășenesc și alte locuri publice este strict interzis.

Eugeniu Guzun, coordonatorul proiectului, or. Sângerei