DISTRIBUIȚI

La 21 februarie 2022, s-au împlinit 14 ani de la adoptarea de către Consiliul Raional Telenești a deciziei din 21 februarie 2008,,Cu privire la instituirea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești’’ care a pus bazele primei instituții muzeistice în urbea de pe Ciuluc. Telenești Boris, Elena Ilescu, primul director de muzeu ales prin concurs și-a început activitatea pe data de 14 mai 2008. Amintim că inițial muzeul s-a aflat în spațiile Centrului Raional de Cultură, ulterior a trecut în într-o clădire istorică renovate și adaptată pentru muzeu.

În muzeu se desfășoară o intensă activitate de cercetare științifică în vederea îmbogățirii și valorificării patrimoniului muzeistic, aduce o însemnată contribuție la întreaga activitate cultural-științifică a raionului Telenești, participă eficient la educarea patriotică a tinerei generații.
Traversând sălile muzeului vizitatorii pot ușor găsi astăzi răspunsuri la întrebările vs. rostul și preocupările oamenilor de cândva:
,,Acum a venit vremea să întoarcem privirea noastră și înapoi și să ne întrebăm mai cu tot dinadinsul cine suntem, de unde ne tragem,cu ce s-au însemnat veacurile trecute,cine a întemeiat acest târg,la ce metamorfoze a fost supus…’’- ar fi spus unul din vizitatorii nostri plecat de copil în pribegie și revenit acasă să-și vadă locurile natale.
Boris Burcă, unul din ctitorii instituției ar fi remarcat la deschidere: ”Muzeul este mâna dreaptă a culturii raionului…” – gând care prins la suflet fiecărul păstrător și creator de cultură de la Telenești.
De la unele începuturi timide și chiar unele improvizări Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești a ajuns să se numere astăzi printre primele muzee din Republica Moldova. În 2016 a primit Trofeul Ministerului Culturii, pentru activitatea muzeistică pe anul 2015.

Continuarea citiți în n.9-10 din 25 februarie 2022