Moldova intră în perioada electorală

Moldova intră în perioada electorală

54
DISTRIBUIȚI

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, care vor avea loc în aceeași zi, de 24 februarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) a format 51 de consilii electorale de circumscripţie uninominale. Acestea și-au ales, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectând echilibrul de gen. De pe data de 26 decembrie 2018 a început primirea documentelor de înregistrare a concurenților electorali.
Ma
Circumscripțiile uninominale, 51 la număr, au fost create de o comisie specială, apoi aprobate de către guvernul țării. Pentru a asigura un număr relativ egal de alegători, unele circumscripții au fost formate din localități ce fac parte din 2 sau 3 raioane. Sângerei face parte din circumscripția uninominală numărul 11. Perioada de înregistrare a concurenţilor va continua până la 24 ianuarie curent. În aceeaşi perioadă la CEC vor putea fi depuse şi actele de înregistrare în calitate de participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Conform datelor prezentate de Teodor DONOS, președintele consiliului electoral de circumscripție Sângerei, până la moment, în circumscripția uninominală nr. 11 au fost înregistrați deja 3 candidați pentru participare la alegerile parlamentare 2019. Este vorba de Gheorghe BRAȘOVSCHI, Partidul Democrat din Moldova și Vasile LUCA, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Igor ȚÎBÂRNĂ, Partidul Politic Șor. Sunt încă 4 candidați care se află la etapa de colectare a semnăturilor și care deasemenea urmează să depună cerere de înregistrare. Este vorba de Oazu NANTOI, Blocul Electoral ACUM, Platforma DA și PAS; Viorel NEAGA, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova; Ion ROȘCA, candidat independent; Arcadie COVALIOV, candidat independent.
Deasemenea, CEC a pus în răspunderea consiliilor electorale crearea, până la 19 ianuarie, a secțiilor de votare și până la 29 ianuarie a birourilor electorale ale secțiilor de votare. Astfel, pe 24 februarie, alegătorii vor vota pe patru buletine de vot: două pentru alegerile parlamentare: unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală. Alte două buletine de vot vor fi pentru fiecare întrebare de la referendum. La referendumul din 24 februarie alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61. De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea dacă sunt pentru ca poporul să poată demite deputații din funcție în caz că nu -și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.
Pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019 vor fi alocați peste 10 milioane de lei, iar bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la 110 milioane de lei.