DISTRIBUIȚI

În ziua de 9 mai, în majoritatea localităților din raion au avut loc diverse acțiuni de comemorare a concetățenilor căzuți pe câmpul de luptă  și Ziua Europei: mitinguri, depuneri de flori, spectacole literar-muzicale, mese de binefacere pentru veterani.

În dimineața zilei e joi, la Complexul memorial al  Eroilor căzuți pe câmpul de luptă în acest an s-a adunat multă lume: unicul veteran din oraș Ion BUCIAȚCHI, conducerea primăriei și a raionului, funcționari, profesori,medici lucrători din cultură, sfera socială, pensionari, tineri…

Din Piața orașului, spre Complexul memorial au pornit în coloană sute de oameni,  a fost blocată temporar  circulația transportului public pe  o porțiune  a  străzii Independenței. În coloană se afla și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Gheorghe BRAȘOVSCHI.

Mitingul solemn a fost deschis de către Rodica COJOCARU, primară interimară Sângerei care a menționat: „ Astăzi ne amintim de cei dragi și scumpi, pierduți ireversibil, dar totodată, mereu prezenți lângă noi, în memoria noastră, în sufletele noastre. Este o sărbătoare dedicată eroilor cunoscuți și necunoscuți, care au căzut în lupta pentru libertate și dreptate.

Sincere mulțumiri celor, care au depus toate eforturile pentru a asigura un viitor liniștit și pașnic pentru noi și generațiile viitoare, celor care au luptat pe liniile frontului întru fericirea noastră. Demnitatea, patriotismul și voința Dumneavoastră constituie pentru noi un exemplu demn de urmat. Fie ca generațiile viitoare să nu știe nicicând de grozăviile războiului.”

Emotiv discurs a prezentat în fața celor prezenți la eveniment Grigore CORCODEL,   președintele raionului : „Pe lângă comemorarea aniversării de la marea victorie statele civilizate sărbătoresc la 9 mai și Ziua Europei, unde, Demnitatea umană, Drepturile fundamentale ale omului evidențiază valorile, pe care noi tindem să le avem la baza societății noastre. Este o zi dedicată istoriei   unui continent care a dăruit un model de cultură și civilizație, un model de solidaritate, de dialog   și  colaborare pentru binele comun. Sperăm, că până la urmă, rațiunea și  înțelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge că bunăstarea și prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâșiată de războaie și terorism, că numai pacea și înțelegerea asigură liniștea și bunăstarea omenirii.

Toate sentimentele noastre de adâncă afecțiune sunt adresate acestor oameni care au luptat pentru fericirea generațiilor viitoare. Spre regret, din an în an numărul lor se micșorează dureros de repede.

Fie veșnică amintirea celor care și-au dat viața pentru liniștea zilelor de azi. Plecăm frunțile cu pietate în fața veteranilor. Felicitându-Vă cu prilejul însemnatului eveniment, Vă doresc în numele Consiliului Raional și al meu personal multă sănătate, rezistență, susținere din partea contemporanilor și ani îndelungați de viață. În semn de omagiu și memorie veșnică tuturor eroilor neamului, care dorm somnul de veci în glia strămoșească sau în pământ străin, cu adâncă plecăciune aprindem candela recunoștinței față de cei care nu s-au întors.”

Mesaje de felicitare au  adresat la rândul lor, Gheorghe BRAȘOVSCHI, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Teodor DONOS, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Dumitru SCOROPAN, Președintele combatanților  din Afganistan,  Elena CONDREA, LT „Olimp”.

Blagocinul raionului Maxim GUZUN a oficiat un Tedeum în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, care a adus o  aură de adânc creștinism și respectarea tradițiilor poporului. … Continuarea o puteți citi în numărul 19 al ziarului din această săptămână