Metafora artei teatrale

Metafora artei teatrale

26
DISTRIBUIȚI

A devenit o frumoasă tradiție, ca elevii gimnaziului ,,Ion Vatamanu”, satul Mândreștii Noi, să se implice în diverse activități culturale ale raionului și republicii, în baza PARTENERIATUL ŞCOALĂ – FAMILIE – COMUNITATE  ,,Standardelor de calitate pentru instituțiile de învățământ primar și secundar general”. Asemenea colaborare ne aduce nu doar satisfacție morală și estetică, cunoașterea obiceiurilor strămoșești, ci și constituie o sursă nesecată de acumulare a deprinderilor și  abilităților histrionice de comunicare orală, prin dramatizarea situațiilor de viață în jocul de rol, în transpunere directă, prin intermediul personajelor, spre aprecierea publicului spectator.

     Astfel, în cadrul festivalului – concurs raional ,,Primăvara Teatrală – 2023”, dedicat consăteanului nostru Ion Frumusachi, colectivul Teatrului de copii și tineret ,,Rampa” a montat în scenă spectacolul cu piesa ,,Știi carte – ai parte”, unde elevii din clasele a III – IX-a  au evoluat cu deosebită plăcere și entuziasm.

     Subiectul piesei a inserat conflictul veșnic dintre cunoaștere și ignoranță, între bine și rău, între moral și imoral. Împărăția Cunoașterii, cu regele Erudit și regina Cognitiva a inițiat o luptă împotriva analfabetismului și întunericului spiritual  din  Regatul lui Neștiilă al X-lea și al reginei Ignoranța, slugile cărora au furat-o pe prințesa Cărturărița, din motivul că ea deschidea școli și-i învăța carte pe cei neștiutori. Fiind condamnată la moarte, prințesa este salvată de fiul cărturar al unei văduve, care doar printr-un semn de punctuație, pus la locul potrivit, anulează execuția. Pasărea Adevărului este cea care le acordă sfaturi înțelepte, redescoperind valorile umane, de care trebuie să ne conducem în lupta cu trântorii, duglișii, ignoranții de tot soiul, obișnuiți să profite de munca altora, pentru a parazita.

     Fiecare rol a fost scris anume pentru copilul care dispunea de calități individuale specifice, pentru a expune  la maximum de verosimilitate  mesajul personajului întruchipat. Copiii au participat activ și la discuțiile referitoare la vestimentația fiecărui erou, la mișcările din  mizanscene, la recuzita necesară, fiind și coautori ai acestora. Spiritul de   echipă, responsabilitatea față de ceilalți actanți, i-au făcut pe micii actori să-și cizeleze dicția, expresivitatea vorbirii, gesturile, mimica, limbajul verbal și  nonverbal  în cadrul dialogurilor, ei antrenându-și și intonația vocii, gama emotivă  pe parcursul repetițiilor, pentru a exterioriza cât mai evident esența caracterului prezentat.

Citiți continuarea în ziarul „EN” din 07 aprilie 2023.