DISTRIBUIȚI

Motivul din titlul de mai sus se potriveşte de minune şi cărții Mesteciko (Târguşorul), semnată de Menahem Vanboim, publicist, redactor–șef al revistei Teleneștskaia ulița, editată în Israel.

Cartea cuprinde 26 de povestiri scrise de autor în perioada 1969-2015, toate cu subiecte luate din viața cotidiană a târgului Teleneşti de pe Ciuluc pe parcursul a jumătate de secol.
Autorul trăiește de mai bine de 40 de ani în orașul Rishon LeZion, acolo unde trăiește cea mai mare parte a diasporei teleneștene mutate în Israel.
”Povestirile mele, pe care propun să le citiți, nu sunt altceva decât o calătorie prin patimile decameronului teleneștean. Am privit asupra târguşorului nostru liniștit și semiadormit cu ochii lui I. Babel, Sholom Aleihem, Mark Shagal, al poeților și pictorilor anilor ’60 – ’70. În anii când Lunohodurile sovietice și Pionierii americani explorau partea dorsală a Lunii și au arătat-o oamenilor, eu am descoperit în târguşorul meu lumea mea – de fapt comori fără de preț ale existenței umane, am rămas impresionat de această bogăție găsită și am purces la cunoașterea ei.

Continuarea citiți în n.42 din 15 octombrie 2021