DISTRIBUIȚI

Președintele țării, Maia Sandu, a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce prevede un nou mecanism de indexare a pensiilor.
Mecanism nou de indexare a pensiilor: Propunerea Maiei Sandu
Într-o postare pe o rețea de socializare, Maia Sandu, menționează că trecerea la indexarea pensiilor de două ori pe an, promovată cu mult fast de socialiști în februarie 2020, lovește în continuare în pensionari, transmite Știri.md.
„După indexarea rușinoasă de 1% din octombrie 2020, anul acesta în aprilie pensiile ar urma să nu fie indexate deloc. Această greșeală trebuie corectată urgent.
Am înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Adoptarea acestei modificări ar însemna o indexare în aprilie de 3,7%, echivalentă creșterii prețurilor din 2020.
Bani pentru această indexare sunt.
Cele 426 de milioane de lei necesare pentru finanțarea acestei măsuri pot fi acoperite din contul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, semnat pe data de 22 februarie curent, în valoare de 15 milioane de euro și din contul revizuirii cheltuielilor curente pentru bunuri și servicii”, a scris Maia Sandu.
Totodată, șefa statului a făcut apel către toate forțele din Parlament să lase politica la o parte și să susțină această inițiativă.
„Totodată, accentuez că experimentele politicienilor iresponsabili pe seama pensionarilor sunt inadmisibile. Majorarea pensiilor trebuie făcută prin creșterea pensiei minime, prin urgentarea recalculării pensiilor celor care au lucrat după vârsta de pensionare și prin alte instrumente destinate anume acestui scop”, a mai spus Maia Sandu.