DISTRIBUIȚI

Comisiei Situației Excepționale raionale i se cere cu insistență să pună mașinile de serviciu din cadrul Consiliului raional în slujba angajaților medicali, inclusiv cele ale demnitarilor raionali. Solicitarea în cauză vine din partea Fracțiunii PAS din cadrul Consiliului raional Sângerei, ca o reacție la plângerile medicilor și altor cadre medicale care locuiesc în or. Sângerei și în localitățile raionului și sunt în imposibilitatea de a ajunge la serviciu la timp sau în caz de urgență în condițiile de restricție a circularii transportului.
În declarația înaintată către Comisia Sitiuații Excepționale Raionale se stipulează:
„Fracțiunea PAS din Consiliul raional Sângerei solicită Comisiei Situații Excepționale Raionale să pună la dispoziția Spitalului raional 8 mașini pentru transportarea zilnică a angajaților medicali: 3 mașini ale vicepreședinților raionului, 2 mașini ale Direcției Finanțe, 2 mașini ale Direcției Educație, și o mașină a Aparatului președintelui raionului. Această solicitare este făcută în contextul plângerilor medicilor, care locuiesc în or. Sângerei sau în localitățile raionului, care sunt în imposibilitatea de a ajunge la serviciu în timp util sau în caz de urgență. Solicităm răspuns și acțiuni imediate, în contextul deschiderii în zilele următoare a unei Secții pentru internarea pacienților cu Covid 19 în cadrul Spitalului raional Sângerei. Cerem acest lucru inclusiv în baza Legii Statului Alesului Local și a Legii privind Administrația Publică Locală”.
Semnează: Gheorghe Iachim, Oleg Cernei, Maria Druga, Gheorghe Cazacu, consilierii raionali PAS.

 Până la decizia pe care o va lua în acest sens Comisia Situații Excepționale, informăm cititorii noștri cu  un alt răspuns, al consilierului  Ion Galus, președintele Fracțiunii  PLDM  din cadrul Consiliului raional: 
„Suntem în plină desfășurare  a infecției  SARS CoV2. Lumea medicală se străduie să facă față cerințelor impuse de această pandemie. Sunt bucuros să constat că societatea apreciază lucrul depus de colegii mei, care se află pe prima linie. Aplauze, prânzuri, taxi, sunt  inițiative ca să mobilizeze și mai mult corpul medical. Să-l sustragă de la neajunsurile care sunt în sistem. Să fie mai indulgenți cu ministerul de profil și guvernul în întregime, care dirijează această criză de proporții,  într-o manieră defectuoasă,  pe alocuri.  Așa percep eu lucrurile la nivel central. 
 La nivel local, sunt soli care țin unisonul conducerii centrale. Așa văd cerințele populiste de a transfera mașinile Consiliului raional în serviciul lucrătorilor medicali ai Spitalului Raional Sângerei. În aceste momente critice lucrătorii medicali au nevoie de echipamente de protecție, de tehnică medicală, pentru a face față provocărilor inevitabile. Față în față cu pacientul, ei au nevoie să fie bine echipați. Sunt medic, știu ce vorbesc și de ce este necesar. Este nevoie de tehnică medicală sofisticată și de o gamă largă de medicamente efective la dispoziție, ca să poți acorda  pacienților un act medical sigur și calitativ, ca apoi să te poți întoarce viu și sănătos la cei dragi, dar nu cu aplauze, taxi.
    Cunoașteți planul de acțiuni al Spitalului nostru în caz că va fi desemnat spital COVID 19? Știți ce înseamnă lanț epidemiologic?  Cine va răspunde  în caz de infectarea pasagerilor și a conducătorilor  auto?
Decât să înaintați o cerere populistă, cu transportul auto, mai bine să cereți pentru cei care vor activa în prima linie, să fie cazați în afara familiei pe această perioadă, ca să-i poată proteja pe cei dragi de această infecție”.
Ucigașul virus nu cunoaște limite, vârste, nu are culoare politică. Nici cu populism nu-l tratezi. În acest sens, un alt prieten al ziarului care este Eugen Cucoș vine cu un sfat pentru această situație:
  „Eu nu vreau să ating pe nimeni în aceste momente dificile. Ura, invidia oamenilor care nu reușesc să se împace, este o problemă veșnică. Noi acum trebuie să fim cât mai buni la suflet, corecți față de semenii noștri, ajutând cu tot arsenalul pe care îl avem la noi în casă ( în cazul dat raionul). Inclusiv mașinile primarilor și a altor subdiviziuni bugetare. Răfuiala în aceste momente de criză nu duce la bine”.