Marea curăţenie a râului Ciuluc

Marea curăţenie a râului Ciuluc

579
DISTRIBUIȚI

La finele săptămânii trecute primăria oraşului Sângerei de comun acord cu Inspecţia Ecologică de Stat Sângerei a organizat o acțiune de amploare, care a avut drept obiectiv marea curăţenie a luncii şi a albiei râului Ciulucul Mare. La îndemnul lor au ieşit să susţină iniţiativa de salubrizare colectivele instituţiilor publice, agenţii economici din teritoriul administrat, inclusiv funcţionarii primăriei şi cei ai Consiliului raional, cât şi societatea civilă. Participanţii la marea curăţenie a râului și a malurilor (cu o lungime de 7 km), au avut parte de zi cu soare şi au reuşit prin implicare şi efort, să transforme lunca dintr-o zonă sumbră și plină cu deșeuri, în una salubră, verde, curată şi atrăgătoare.

Potrivit viceprimarei Maria CONDORACHI pentru o bună desfăşurare a lucrărilor de salubrizare a luncii şi albiei râului Ciulucul Mare, întreaga porţiune a fost împărţită în sectoare. Lucrările organizate în fiecare sector au fost coordonate de un funcţionar al primăriei. După cum am observat la faţa locului, Lucia BACIU, secretara Consiliului orăşenesc, a început lucrările împreună cu lucrătorii culturii, ai Inspectoratului Fiscal de Stat, ai Casei Teritoriale de Asigurări Sociale și ai Statisticii. Din altă direcţie a orașului, Marina Macovei, funcționara primăriei împreună cu zeci de participanţii, au salubrizat partea de nord a râului şi malurile sale. Curăţarea părţii centrale a râului, cu implicarea multor pesoane, a fost direcţionată de viceprimara Maria CONDORACHI. Patru tractoare şi trei autocamioane au stat la îndemâna participanţilor pentru a arunca sacii cu deşeuri şi mormanele de murdărie din raza albiei râului.
După cum a informat Victor BOLOGAN, specialist principal în cadrul Inspecției Ecologice de Stat Sângerei „Curăţarea râului Ciulucul Mare în asemenea amploare a devenit deja o tradiţie. Acţiunea este drept un răspuns la iniţiativa Ministerului Mediului lansată încă în anul 2008, „Râu curat de la sat la sat”. Ea se desfăşoară în perioada 22 martie-5 iunie şi are drept obiectiv salubrizarea cursurilor de apă din teritoriu. Este salutabil faptul că, colectivele instituţiilor publice, agenţii economici, întreaga societate civilă din teritoriul primăriei Sângerei susţin această iniţiativă. Cu multă implicare şi cu dăruire sufletească au participat cu toţii, demostrând că le pasă de starea mediului ambiant şi de cea a râului. Vasile BEJENARU, directorul SRL „Gelibert” a susţinut acțiunea, asigurând cu saci pentu depozitarea gunoiului acumulat,” a exprimat Victor BOLOGAN.

Continuarea o găsiți în nr. 16 al ziarului