Măiestrul Nicolae Bălțescu, un semănător de Lumină, Credință și Iubire

Măiestrul Nicolae Bălțescu, un semănător de Lumină, Credință și Iubire

262
DISTRIBUIȚI

Biblioteca Publică Bălășești a găzduit recent  o întâlnire de suflet cu poetul  Nicolae Bălțescu, care a venit cu mare drag la întâlnire cu cititorii  oferind și o donație de carte pentru utilizatorii bibliotecii. La activitate au fost prezentă  Tamara Deleu, specialistă principala la  Biblioteca Publică Raională Sângerei, Elena Neaga, primara comunei Bălășești, Ana Tărăbuță, profesoară la Gimnaziul Bălășești cu elevii clasei a IX,Galina Toma, bibliotecară la biblioteca școlară, Olesea Călman, educatoare la grădinița de copii ”Ghiocel” și un grup de utilizatori activi din comunitate. Activitatea a început cu un cuvânt de binecuvântare din partea părintelui Constantin, parohul bisericii  ”Sf.Ierarh Nicolae” după care a luat cuvântul  Elena Neaga, primara comunei. A fost o întâlnire de suflet, in cadrul căreia sau recitat poezii, cântece s-au oferit întrebări și răspunsuri pentru scriitor, și de la poet.

 În alocuțiunea sa  poetul Nicolae Bălțescu ne-a mărturisit: „Întâlnirile cu tinerii cititori întotdeauna îmi produc o mare bucurie. Îmi place să-i ascult, să-i aud cum gândesc, cum abordează tema existenței umane. Cine este omul pe acest pământ ? De unde a venit? Cine a făcut lumea și cum a făcut-o? Care este menirea omului? De ce omul se naște, dacă trebuie să moară și multe alte teme și motive pe care le tratez în poeziile mele”.

Maestrul a făcut o retrospectivă a propriei copilării, depănându-și amintirile: „M-am născut la sat, în cuibul Veșniciei mi-am petrecut copilăria în mijlocul celor 9 frați şi a părinților Constantin și Fevronia Roşca. Mama, era o femeie evlavioasă și mă lua de mic la biserică, îmi povestea despre Dumnezeu, despre puterea Lui. De aceea problemele existențiale ale omului, ale lumii în întregime m-au preocupat din frageda copilărie. După moartea prematură a mamei, am decis să mă fac medic. Am absolvit Academia medico-militară din Kuibâşev. Am activat în domeniul Sănătății Publice în Federația Rusă: de la Volga, Ural, până la Polul Nord și Extremul Orient. Trăind departe de casă, într-o lume în care, m-am simțit singur și străin, dar am găsit forțe de a-i rezista într-un mediu nefiresc. Dorul nestăvilit de baștină, de limba maternă mă chema tot mai insistent. Când a început deșteptarea românilor-basarabeni mi-am zis că nu pot sta departe de neamul meu, simțind că trebuie să mă întorc acasă, unde îmi era menirea să fiu şi, unde era nevoie de mine”.

Maestrul a mai susținut că poezia lui este zbucium și neodihnă a sufletului, care nicidecum nu se poate împăca cu această realitate a durității, suferinței, necredinței, în care trăiește o bună parte din întregul Neam Omenesc.  Nicolae Bălțescu ne-a făcut să înțelegem că iubirea de om implică jertfă, ardere, dăruire.

A fost o întâlnire de suflet  desfășurată pentru prima dată în incinta Bibliotecii Publice Bălășești. Suntem foarte recunoscători tuturor partenerilor implicați: Secției Cultură Sângerei, AP, Bisericii, Gimnaziului, Grădiniței comunei Bălășești, căci printr-o frumoasă colaborare, s-a desfășurat acest eveniment deosebit.

Tatiana Botnarenco, directoarea BP Bălășești