DISTRIBUIȚI
Foto: UNIMEDIA

Potrivit Maiei Sandu, suspendarea din funcție a judecătorilor ca Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, „este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem”.

Potrivit prim-ministrei, aceștia ar fi „executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă”.

„Procesul de curățare a justiției de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic și transparent și nicidecum unul singular. Absolut toate persoanele implicate în acte ilegale trebuie pedepsite conform legii. Doar așa procesul poate deveni ireversibil.

Guvernarea actuală nu va tolera politizarea sistemului de justiție și va depune toate eforturile pentru ca scenariul de capturare a instituțiilor statului de către un grup de interese să nu se mai repete niciodată în Republica Moldova”, a scris Maia Sandu, după ce astăzi mai mulți judecători din diverse instanțe au fost suspendați temporar din funcție.

Au fost înlăturați temporar din funcție președintele CSJ, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor.

Potrivit președintelui interimar al CSM, motivul acestor suspendări este o sesizare din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa. Pentru a nu împiedica buna examinare a notei sub toate aspectele, am decis să înlăturăm, nu să suspendăm, mai multe persoane”, a spus Dorel Musteață pentru Ziarul de Gardă.