DISTRIBUIȚI

Oamenii pot merge la cimitir pentru a îngriji de morminte, dar fără să admită contactul cu alți oameni și fără să organizeze mese de pomenire.

Preferabil este să meargă o singură persoană din familie, în zile de muncă, a precizat Alina Zbancă, consiliera ministrului de interne, rugată de IPN să explice dacă interdicția de aflare în spațiile publice se referă și asupra cimitirelor, transmite Știri.md.
Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 26 martie obligă persoanele care se află în afara domiciliului să dețină asupra lor un act de identitate.
Alina Zbancă precizează totuși că persoana nu va fi amendată dacă va ieși la magazin sau la farmacie fără act de identitate.
Amenzi între 22.500 și 25.000 de lei riscă persoanele care încalcă interdicția de aflare în parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement.
Dacă persoana se află în stradă nu este amendată. Dar prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția grupurilor constituite din membri ai familiei.
Sunt pasibili de amendă și cei care încalcă regimul de carantină. Actualmente, peste 22 de mii de persoane se află în autoizolare la evidența autorităților.
Este vorba despre persoane întoarse de peste hotare sau persoane care au fost în contact cu cei cărora li s-a confirmat boala COVID-19 și persoane externate din spital.
Dacă persoanele respective vor părăsi locuința, vor primi amendă. Măsura nu se răsfrânge asupra populației care s-a autoizolat acasă din proprie inițiativă și decide să iasă în afara locuinței pentru anumite necesități.

În total, începând cu data de 17 martie până în prezent, au fost aplicate amenzi de circa 25 de milioane de lei.