DISTRIBUIȚI

   Aceasta este Svetlana BURLACU, directoarea Centrului de plasament temporar pentru copii şi familii în situaţii de risc social ,,Raza Soarelui” din Sângerei, mai întâi om , apoi directoare. Este aprecierea colegelor sale, psihologi, asistent şi lucrători sociali, pedagoji. Iar copiii de aici, la moment 11 la număr, îi spun pur şi simplu mama. Nu doar aceştea de acum, care trăiesc în centru şi sunt în supravegerea ei. Toate generaţiile de copii care au crescut în centru, în loc de familie şi sufletul mamei, de la 2009 încoace, când a fost înfiinţat acest loc de familie pentru ei.
Svetlana este raza de lumină şi de suflet care încălzeşte părinteşte acest loc şi marchează destinele acestor copii. Ea dă lumină, spirit, vioiciune, dinamism de viaţă şi de educaţie decentă fiecărui dintre ei. Peste tot se simte emanaţia sufletului ei. Ştie cum să construiască relaţiile cu copii, cum să alunge tristeţea din inima lor. Le dăruieşte dragoste, iertare, înţelegere, le cere corectitudine, cumsecădenie şi îi învaţă cum pot avea toate acestea în fiinţa lor, în comportament. Ea face cu ei şi construeşte şcoala celor şapte ani de acasă, care nu au avut-o nici unul dintre ei. O construieşte cu putere, inteligenţă dragoste de mamă şi perseverenţă de părinte. O ajută mult experienţa şi inteligenţa de cadru didactic. Fiind de profesie învăţătoare de clasele primare, cu experienţa de lucru cu copii de-o viaţă, cei mici şi cei mai dificili, cum îi are acum la centru. Însă ea nu aşa le zice, nu aşa crede.” Ai mei sunt cei mai deştepţi”. Doar că trebuie să ai răbdare şi să-i poţi înţelege şi ea poate. Este şi o şcoală de construire a viselor lor. Lucrăm o echipă cu ei, le catalizăm energia, mânia, decepţia de copil când se întâmplă, spre lucruri frumoase, necesare., le dărium dragoste, le construim speranţe că pot fi integraţi în familii, că îşi pot găsi părin ţii. Şi lucrăm cu insistenţă pe această dimensiune. Facem aceasta cu rădarea şi buna pregătire a Virginiei, asistentul social, Nadejdei, psiholog cu vocaţie, Mariei şi Ludmilei, profesoare de sprigin, Silviei, asistenta medicală , a celorlalte colege care-i menajează zilnic şi le poartă de grijă, de alimentaţie, de creştere bună şi de sănătate.” Svetlana BURLACU, înzestrată cu mult spirit şi umor de la Dumnezeu, le îmbină pe toate în lucrul ei cu copii şi de manager al centrului. Avertismentul ei plin de umor pentru copii este:” Aveţi grijă că nu am uitat nici azi vitamina acasă.” „Vitamina” e semnul pedepsei, dacă o fi cazul de neertare.
În prima parte a zilei copiii frecventeată gimnaziul şi liceul, cei mai mici grădiniţa. Ea îşi administează toate treburile manageriale. Când revin o caută prin centru s-o îmbrăţişeze şi să-i dăruiască o sărutare. Au făcut aceste gesturi şi în prezenţa noastră.
„Ei fac această nu că mă iubesc mult, ştiu sigur că doresc ceva. Unul are poftă de îngheţată, altul vrea salam de la magazin, măcar o bucăţică, altul are poftă de banană.” Ca fiecare copil îi spun ei, cum spun ai noştri cei de acasă, părinţilor. Ea le cumpără, din proprii săi bani, lucru firesc pentru ea…

Mai departe puteți citi în ziarul din săptămâna aceasta