DISTRIBUIȚI
În poză: Maria Condorachi

8 Martie este o zi deosebită. Chiar dacă afară ninge, primăvara a pus stăpânire pe sufletele nostre. Ea, primăvara, aduce „Mărțișorul” și sărbătoarea Femeilor. Mi s-a părut interesant să aflu câte ceva din viața personală a unei femei, care pe parcursul a 28 de ani a educat generații de copii, iar de 11 ani deține funcția de viceprimar de Sângerei.

– Stimată Maria CONDORACHI, mai întâi aș vrea să Vă întreb ce înseamnă pentru o femeie să fie conducătoare, lideră, politiciană, femeie de succes?
„Nu a-și vrea ca cineva,inclusiv cititoarele ziarului „EN” să creadă că a fi conducătoare, lideră, politiciană, femeie de succes este un tribut plătit model, sau o preluare a unor realități din alte țări. Cred că este mai întâi o vocație. Dar, de fapt, pentru o femeie politică este în primul rând o muncă deloc ușoară, pentru că te obligă să te dezici de multe lucruri obișnuite. Ea te face să-ți schimbi esențial, dacă nu radical, modul de viață, te încorsetează în niște rigori impuse de funcție, de protocol, etc. Ea presupune responsabilitate întâi de toate, sobrietate, simplitate. Concomitent pot spune că activitatea de conducătoare, de funcționară publică, de femeie de succes este un mod de viață caracterizat pintr-o permanentă presiune psihologică, printr-un orar de lucru foarte încărcat”.
– Ce înseamnă pentru Maria CONDORACHI, o zi obișnuită de muncă?
„De obicei, ziua mea de muncă începe la ora 07 și se încheie după ora 21:00. Spuneam mai înainte,că Administrația Publică Locală (APL) este o muncă nobilă, dar care cere foarte multă muncă. Dar, conjugată cu o funcție de răspundere, de talia celei de viceprimară, povara acestei munci se dublează. Ziua de muncă înseamnă lucrul asupra a zeci și sute de acte, proiecte, scrisori și acte oficiale, adresări și primiri ale cetățenilor, precum și întrevederi cu agenți economici, consfătuiri, ședințe etc. Dacă această zi obișnuită de muncă este o zi de marți, atunci ea înseamnă primirea cetățenilor în audiență, deplasări în instituții, întreprinderi pentru a mă întâlni cu cetățenii, a le asculta doleanțele, a-i ajuta să-și rezolve problemele.”
– Activitatea de viceprimară Vă solicită multe forțe și mult timp. Reușiți să aveți timp și pentru viața personală?…

continuarea o puteți citi în ziarul numărul 10 din această săptămână