DISTRIBUIȚI

(Continuare din nr. 44)

La 14 și 16 aprilie 2015, la solicitarea Procuraturii sectorului Botanica și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru a asigura repararea prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe mărfurile importate de SRL Sheriff în valoare de în valoare de 111.710 de euro. MAI a precizat pentru CIJM că această cauză penală a fost intentată pe faptul săvârșirii infracțiunii de contrabandă. La 12 august 2016, materialele cauzei penale au fost trimise Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
Așa a demarat importul țigărilor prin magazinele duty-free. Primul agent economic licențiat de ASP pentru această activitate a fost Alvi-Grup pe 4 mai 2015. În paralel, în regiunea transnistreană deținea licență pentru funcționarea de magazine duty-free SRL Altai, care a obținut licența ASP pe 30 noiembrie 2015. Astfel, în toată această perioadă, în regiunea transnistreană, funcționau două firme care dețineau licențe emise de ASP pentru funcționarea magazinelor duty-free: Alvi-Grup și Altai.
SRL Alvi-Grup își avea sediul în Transnistria, raionul Camenca, satul Caterinovca. Firma a fost înregistrată în regiunea transnistreană pe 16 martie 2015, înainte cu două zile de decizia Guvernului Ucrainei care a interzis transportarea de produse accizabile prin punctele Cuciurgan și Platonovo. La 27 august 2015, așa-zisul Comitet vamal de stat din Transnistria i-a suspendat licența companiei Alvi-Grup pe motivul depistării unor încălcări în actele prezentate pentru prelungirea licenței. La 13 octombrie același an, Curtea de Arbitraj de la Tiraspol a anulat decizia Comitetului Vamal de Stat din Transnistria privind suspendarea licenței SRL Alvi-Grup. Alvi-Grup avea magazine duty-free în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene: Hristovaia, Pervomaisc și Goianul Nou. În timp ce Altai deținea magazine duty-free la punctele de trecere a frontierei moldo-ucraineană: Hristovaia, Pervomaisc, Vărăncău, Goianul Nou și Broşteni.
În 2017, ASP a emis licență doar pentru SRL Altai, licență valabilă până la 20 decembrie 2017. În spatele acestei companii, Altai, conform unei note informative a SIS adresate fostului prim-ministru Maia Sandu, se menționează că ar fi co-proprietarul holdingului Sheriff, Victor Gușan.

Continuarea citiți în nr. 45 din 27 noiembrie 2020