Lumina încrederii din ochii neamului

Lumina încrederii din ochii neamului

569
DISTRIBUIȚI

În raionul Sângerei au fost organizate un șir de activități festive cu ocazia marcării a 25 de ani de la proclamarea Republicii Moldova drept stat independent. În ziua de 27 august, curent, în centrul orașului a avut loc un spectacol grandios cu genericul „Suveranitate”. Evenimentul a fost marcat prin depuneri de flori la Monumentul „Pietate“și de Parada Portului Popular. El a continuat prin momentele spectaculoase și profunde „Rugă pentru Moldova” și „Hora neamului.”

14102316_1746250755626813_4502345606694123886_n

Trei culori și o singură simțire românească, a dominat în fiecare moment inedit al spectacolului. Nu doar în rostirea mesajului artistic sau comemorativ, dar și în portul celor veniți la sărbătoare. Reprezentanții conducerii raionului, dar și primarii localităților au îmbrăcat costum popular sau cel puțin ie la Sărbătoarea Independenței. Alături de oficialii raionului și ai conducerii primăriei orașului-gazdă, la eveniment au fost prezenți personalități notorii, semnatari ai Declarației de Independență, primarii comunelor, funcționari publici, conducerea și efectivul Inspectoratului raional de Poliție, participanții la luptele pentru apărarea Independenței țării în conflictul de pe Nistru din anul 1992 și colectivele folclorice, de dans și muzică populară. Evenimentul a demarat la monumentul „Pietate” prin depuneri de flori. Emoțiile copleșitoare, de mândrie, dar și de rugă pentru binele și viitorul mai bun al țării au fost provocate prin Balada lui CIPRIAN PORUMBESCU ce a răsunat peste sufletele tuturor prin măiestria vioristelor Natalia CRIGAN și Margareta GRĂJDIERU. Atmosfera de recunoștință și pietate a continuat-o trio Nobel BAND. Ca să nu mai fie război și să nu mai cadă tineri în foc de arme, interpreta Dina Morari a lansat rugă de pace prin speranța mamei care coace sâmbăta hulubii. În această atmosferă au fost acoperite cu flori numele ostașilor- martiri căzuți pentru independența și integritatea țării.
Primarul de Sângerei Gheorghe BRAȘOVSCHI a binecuvântat desfășurarea festivității, declarând-o deschisă. El a punctat cele mai valoroase realizări în acești 25 de ani de independență: ”Adoptarea Constituției la temelia căreia a stat Declarația de Independență. Se știe că nu există căi bătătorite în istorie. În acești ani a trebuit să ne învățăm a merge, a străbate prin pânza multor incertitudini. Dar unirea face puterea. Faptul că am reușit să semnăm Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, este dovadă că am reușit să alegem și să mergem pe drumul bun de care are nevoie Republica Moldova și cetățenii săi”, a declarat edilul.

Parada Portului Popular, revenire la tradiție strămoşească

IMG_3098

Claudia JITARUC, conducătoarea colectivului „Florile Dalbe” de la Centrul de Creație și Agrement din Sângerei a improvizat o casă mare și a deschis ușile orizonturilor și a sufletelor de a primi costumul popular național la loc de cinste. Așa ca pe timpuri, ca la strămoși, cum frumos a început să fie promovat costumul popular cu fiecare festival organizat de către…

Continuarea o citiți în ziarul nr. 32 din săptămâna ceasta