DISTRIBUIȚI

Peste 5 mii de locuitori ai satului Rădoaia, vor fi asigurați cu apă potabilă, de la o fântână arteziană, construită în apropierea localității în doar o lună, grație unui proiect .
Victoria Marin
Datorită acestuia, a fost rezolvată una din cele mai stringente probleme ale locuitorilor, care erau nevoiți să care apă de la distanțe lungi și de o calitate proastă. Potrivit edilului localității, Ion Pînzaru: „ Proiectul a fost realizat în cadrul programului „ Apă bună pentru Moldova”, acum mai bine de un an, alături de alte similare. Bugetul proiectului a fost de 300 de mii de lei, dintre care, 200 de mii au fost acordate din Bugetul de Stat. Pentru că rădoienii nu puteau colecta suma necesară, am fost ajutați de un grup de deputați.
Acum o lună, a început construirea unei fântâni arteziene. Le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la finalizarea proiectului ce va asigura majoritatea gospodăriilor cu apă potabilă. Or, aprovizionarea cu apă a localității noastre este indispensabilă pentru îmbunătățirea condițiilor de trai.”
Olga Pirogan, la ai săi 68 de ani, este nevoită să care apă de la cea mai apropiată fântână, cu două găleți. Ea spune că îi este foarte greu, iar pentru a umple o căldare cu apă, este nevoită să scoată din fântână de câteva ori. Vara însă, apa practic dispare, ori este plină de nisip, pietre, sare sau chiar glod. ” Te temi să bei ce scoți cu căldarea, de aceea, o dată la două zile spăl cu soluție căldarea. Vestea că vom avea apă m-a emoționat foarte mult.”
Primele gospodării au fost deja conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă. Bucuria oamenilor este fără margini. În total, de la fântâna arteziană vor fi aprovizionate cu apă potabilă 1100 de gospodării din cele 1800 de case din localitate. Primarul ne-a menționat că încă nu au stabilit cât vor plăti oamenii pe metru cub de apă, urmează să o facă, dar susține dumnealui, că vor reduce la minim cheltuielile.