DISTRIBUIȚI

Tradițional, la sfârșit de august, la bustul lui Mihai Eminescu dela Telenești sunt aduse flori în scop de elogiere pentru tezaurul național – ”Limba noastră” . Și în acest an, cu un număr restrâns de participanți, mai mulți oficiali din raion, alături de conducerea raionului au participat la solemnitatea dedicată celei de-a doua sărbătoare națională – ”Limba noastră”.

În cadrul evenimentului, președintele raionului Mariana Ombun, în alocuțiunea sa a dorit locuitorilor raionului Telenești, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova ”…Să fie demni şi mândri de faptul că locuiesc într-un stat independent, și vorbesc fără constrângeri limba maternal:
”Tradițional, la sfârșit de august, ne adunăm cu drag lângă acest monument pentru a sărbători cea de-a doua sărbătoare națională – Limba Noastră. Sărbătoare care inspiră în sufletul majorității cetățenilor sentimentul de respect, patriotism, demnitate, ne aduce speranță, lumină și dorința de a realiza schimbări pozitive.
O incontestabilă valență istorică o prezintă data de 31 august 1989. Atunci, în piața Marii Adunări Naționale, sute și mii de cetățeni au contribuit prin insistență și curaj la proclamarea limbii română – limbă de stat. Eveniment istoric prin care s-a consfințit importanța și valoarea ei etnică, definiția că noțiunile Patrie și Popor (pe de o parte) și Limbă (pe de alta) sunt suprapuse și inseparabile. Aceste evenimente importante au pus începutul unei noi epoci în dezvoltarea politică, social-economică şi culturală a tânărului Stat, reînviind istoria, tradiţiile şi simbolurile naţionale. Independenţa, suveranitatea, renaşterea naţională, tricolorul, grafia latină, entitatea naţională sunt sintagmele care trebuie să caracterizeze statul Republica Moldova.
Respectul faţă de limba ţării înseamnă nivelul intelectual al demnităţii umane şi naţionale. De aceea este de datoria noastră să ne cinstim limba şi neamul, demonstrându-ne, verticalitatea şi patriotismul”, a menționat dna președinte.

Continuarea citiți în nr.35 din 3 septembrie 2021