Liceenii au spus STOP DISCRIMINĂRII

Liceenii au spus STOP DISCRIMINĂRII

1025
DISTRIBUIȚI

Elevii claselor superioare ale Liceului Teoretic „Pan Halippa” au participat la o discuție pe tema: „Drepturile omului, toleranță și diversitate.” Întâlnirea a fost organizată de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Coaliția Nedescriminare și ziarul „Ecoul nostru” cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia) în cadrul proiectului: „Promovarea drepturilor omului, toleranței și diversității prin mass-media.”
În cadrul discuției, 30 de elevii au fost familiarizați cu conceptul TOLERANȚEI, formele și diversitatea ei. Expertul Coaliției Nedescriminare, avocatul, Dumitru Rusu, le-a vorbit participanţilor despre cele mai frecvente forme de discriminare întâlnite în Moldova, cum ar fi: discriminarea directă şi indirectă, discriminarea prin asociere, hărţuirea, instigarea la discriminare, segregarea rasială, etc., dar şi despre criteriile ce stabilesc aceste forme de discriminare: vârstă, statut social, etnie, rasă, sex, religie, orientare sexuală etc. Elevii au fost familiarizați și cu sensul larg al noțiunii de: stereotip, prejudecăți, categorizare, clișee, etichetare etc. Expertul a exemplificat situații în care apare discriminarea și masurile ei de prevenire, proiectând filmulețe, urmărite cu mare interes de către elevi. În acelaș timp el i-a îndemnat pe aceștia să prezinte diferite cazuri de discriminare, din experiența lor sau a unor persoane cunoscute. Elevii au expus diferite situații de discriminare, încălcari de drepturi, adresări descriminatorii la adresa unor colegi,sau a unor persoane cu deficiențe în dezvoltare. Ei au adresat diverse întrebări, solicitând informații suplimentare cu privire la drepturile lor, la anumite aspecte ale vieții ce îi frământau.
Ion MAZUR, reprezent API, coordonatorul proiectului a îndemnat liceeni să participe la concursul de eseuri la tema drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii. Ei își vor publica scrierile pe site-ul liceului sau în ziarul institiției de învățământ. Cele mai bune eseuri vor vedea lumina tiparului în ziarul „Ecoul nostru”. În rezultatul evaluării lucrărilor de către un juriu competent, autorii celor mai bune eseuri vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va avea loc la Chişinău.