DISTRIBUIȚI

Republica Moldova are una dintre cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID 19 din lume. Până acum, s-a vaccinat cu două doze în jur de 28% din populație, în timp ce în unele țări europene această rată ajunge și la 89%. Exemple relevante din istoria omenirii arată că vaccinarea a oprit răspândirea unor boli mortale, despre care azi știm doar din cărți. Dacă oamenii ar înceta să se vaccineze, multe din aceste boli ar putea reveni, spun experții în sănătate publică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), variola a fost prima boală infecțioasă umană care a fost eradicată prin vaccinare. Epidemiile de variolă au cauzat numai în secolul XX între 300 și 500 de milioane de decese în întreaga lume, înainte de a fi stopate. Conform datelor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), în medie, 3 din 10 persoane bolnave au murit de variolă. Supraviețuitorii rămâneau cu cicatrici permanente profunde și frecvent își pierdeau vederea. Vaccinul împotriva variolei a fost creat în 1796 și a fost primul vaccin dezvoltat cu succes. Începând cu anul 1967, OMS a început vaccinarea masivă la nivel global, iar 10 ani mai târziu, în 1977, în Somalia, a fost diagnosticat ultimul caz. Datorită vaccinării, la 8 mai 1980 variola a fost oficial declarată de OMS ca fiind eradicată la nivel mondial.

 

Epidemia de poliomielită din SUA – 27 000 de cazuri, 6 000 de decese

Poliomielita este o altă boală virală extrem de infecțioasă. Ea poate provoca paralizie la copiii mici, devenind una dintre cele mai temute boli ale copilăriei din secolul XX. Epidemia s-a declanșat în New York, în anul 1916. Atunci au murit 6 000 de persoane, iar peste 27 de mii au fost paralizate. Vaccinul a o fost inventat în 1955 și tot atunci a fost introdus pe scară largă. Datorită vaccinării, transmiterea poliomielitei a fost oprită în majoritatea zonelor de pe glob, iar cazurile de infectare au scăzut cu peste 99% din 1988 încoace. Cu aproape 20 de ani în urmă, poliomielita a fost eradicată și în Europa. Totuși, în prezent mai multe cazuri de pacienți cu poliomielită au fost înregistrate în state asiatice, precum Pakistan și Afganistan.

 

Tetanosul poate provoca complicații grave sau deces

Tetanosul este o altă boală acută, caracterizată prin spasme musculare, care poate provoca complicații grave sau deces. Oricine se poate îmbolnăvi de tetanos, dar boala este deosebit de frecventă și gravă la nou-născuții și la femeile însărcinate insuficient imunizate. Vaccinul împotriva tetanosului a fost dezvoltat în 1926, iar la sfârșitul anilor 1940, vaccinarea copiilor a devenit obișnuită. OMS estimează că în 2018 (ultimul an pentru care sunt disponibile estimări), circa 25 000 de nou-născuți au murit din cauza tetanosului neonatal, o reducere cu 88% față de situația din anul 2000. Pentru a fi protejată toată viața, OMS recomandă ca o persoană să primească șase doze de vaccin din copilărie până la adolescență.

 

Rujeola provoca aproximativ 2,6 milioane de decese în fiecare an

Rujeola, oreionul și rubeola (ROR) au provocat, de-a lungul timpului, milioane de decese. Rujeola este o boală gravă, foarte contagioasă, cauzată de un virus. Ea poate afecta copiii cu vârsta de până la cinci ani și persoanele cu imunitate scăzută. Potrivit OMS, înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei și a vaccinării pe scară largă, această maladie provoca aproximativ 2,6 milioane de decese în fiecare an. Imunizarea a început în anii 1960 și a schimbat epidemiologia bolii. În perioada 2000-2018, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit aproximativ 23,2 milioane de decese, la nivel mondial, o scădere cu 73% a deceselor.

 

Acestea sunt câteva din cele mai periculoase infecții care au afectat omenirea și care au fost stopate cu ajutorul vaccinurilor, fiind salvați milioane de copii și adulți. Laura Țurcan, medic epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), spune că prevenirea bolilor transmisibile prin vaccinare este cea mai eficientă investiție în sănătate. „Imunizarea populației este o cale sigură pentru a obține scăderea substanțială a morbidității, mortalității şi invalidității survenite în urma bolilor infecțioase, dar şi a pierderilor economice și sociale cauzate de aceste boli”, susține experta. Ea îi îndeamnă pe oamenii care refuză vaccinarea să conștientizeze riscurile: „Trebuie să înțelegem că orice om nevaccinat poate prezenta un risc pentru ceilalți, deoarece poate transmite infecția în cazul îmbolnăvirii sau oferă posibilitatea ca virusul să sufere o mutație”.

 

Oamenii de știință au reușit în timp record să producă un vaccin împotriva virusului Sars-CoV-2 care provoacă boala COVD-19. Până în prezent, Comisia Europeană a autorizat 5 vaccinuri anti-COVID-19, iar 78,4% din populația adultă a UE este vaccinată complet. Cel mai recent ser aprobat condiționat în UE a fost dezvoltat de Novavax. Datele prezentate de site-ul de specialitate Worldometer.info, care face referire la OMS, arată că până acum virusul a afectat peste 270 de milioane de oameni și a cauzat peste 5 milioane de decese. COVID-19 continuă să facă victime.

 

Articolul integral poate fi citit pe pagina web a ziarului

Mariana Jacot,

Stopfals.md