DISTRIBUIȚI
În poză: Tadeu NAGACEVSCI, la lucrările Simpozionului internațional

O viaţă te-am visat, Românie… Şi iată-mă în drum spre Ţară, despre care ani grei mi se interzicea să vorbesc, să citesc literatuară română, să privesc televiziunea română, chiar şi să întorc capul spre Prut.
… În Sala Mare a Pimăriei Piteşti e aglomeraţie. Zâmbete, salutări, îmbrăţişări. S-au întâlnit prieteni, rude din diferite ţări – Germania, Canada, Ucraina, România, Republica Moldova.Unii nu s-au văzut niciodată, dar se salută ca fraţii. Mă prezint unui scriitor din Bucureşti : sunt din Republica Moldova. Îndată mă apostrofează: eşti din Basarabia, eu nu recunosc şi nu vreau să aud de Republica Moldova.
Aici, în Sala Mare timp de câteva zile şi-a ţinut lucrările Simpozionul internaţional cu genericul „Experimentul Piteşti – reeducare prin tortură”. Scriitori, savanţi, represaţi sau rude ale represaţilor au luat în discuţie evenimentele tragice din perioada deportărilor stalinist-comuniste, au evocat starea de lucruri în ţările lor, dar şi în lume la ora actuală.
După 26 ani de independenţă în Republica Moldova atmosfera social- politică este mai incendiară şi mai imprevizibilă ca niciodată. În timp ce se vorbeşte la infinit despre reluarea tratativelor, retragerea Armatei XIV , apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului, în Transnistria se cultivă ura faţă de Moldova, cuvântul „român” e identificat cu „fascist”. Directorul Liceului de expresie română „Lucian Blaga” din Tiraspol Ion Lovcev luptă eroic de mai mulţi ani pentru păstrarea instituţiei de învăţământ pe care o conduce. Regimul de acolo, care e unul profund sovietic, nici gând n-are să cedeze poziţiile, să schimbe ceva. Regimul separatist se simte bine protejat de Armata XIV, care organizează sistematic manevre militare, inclusiv cu forţarea râului Nistru. Cele 5 licee şi 3 gimnazii de expresie română sunt pe cale de dispariţie, deoarece părinţii sunt siliţi de circumstanţe să-şi dea copiii la şcolile de limbă rusă. În caz contrar ei sunt ameninţaţi cu concedierea şi cu alte răfuieli. Deşi se află în propria ţară direcţia Liceului e obligată să achite separatiştilor plata pentru arendă – circa opt sute mii de lei anual.
Nu inspiră prea mult optimism nici situaţia din Ucraina. După cum a menţionat poetul Vasile Bîcu, preşedintele societăţii pentru cultura românească „Mihai Eminescu”din Cernăuţi, noua lege care prevede instruirea în instituţiile de învăţământ doar în limba ucraineană va lovi în şcolile cu predare în limba română…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 38 din săptămâna aceasta