DISTRIBUIȚI

Aproape un deceniu în urmă primăriile din republică au demarat proiecte finanțate de UE de ridicare a eficienței energetice la instituțiile bugetare care au semnificat construcția unor cazangerii care ar funcționa pe combustibili netradiționali (paie, pileți) astfel pentru a diminua presiunea prețurilor la gaze naturale asupra bugetului instituțiilor respective. Remarc că nu oriunde implementarea proiectelor respective a reușit. Acum trei ani ziarul ”Cuvântul” unde am lucrat a adus o statistică sumbră a lucrului cazangeriilor reprofilate fiindcă până la urmă s-a ajuns la concluzia că tot era mai bine pe gaze ori pe cărbuni. Poanta e că agenții economici care fabricau brichete și pileți din resturi vegetale, rumeguș, coji de floarea soarelui au prezentat așa oferte de preț că beneficiarii au fost nevoiți să se dezică de serviciile lor. Adelina Moraru, responsabilă pentru construcții la DGE Telenești mi-a demonstrat o listă cu mai multe instituții din raion care s-au dezis de acest combustibil și că în contextul creșterii prețurilor la gaze ar putea reveni la paie, brichete și pileți.

 

Totuși nu toți s-au dezis de proiect
Între acestea este primăria Chiștelnița care în 2013 au acceptat să participe la un asemenea concurs de proiecte. Constantin Ciobanu, primarul satului ne spune că proiectul costă 1.2 milioane lei, este un proiect a UE și că riscul care și l-a asumat a fost unul bine argumentat:
”Nu am avut încotro fiindcă începând cu 2006 prețul la gaze naturale a crescut de câteva zeci de ori. Am implementat două proiecte – a cazangeriei școlii care trebuia să se încălzească pe baloturi cu paie și cazangeria grădiniței nr. 2 care trebuia să lucreze pe pileți. Am mers chiar contra părerii a mai multă lume care bare nu știa cum va lucra cazangeria respectivă. Deja cazangeria lucrează al nouălea sezon, ea încălzește o clădire cu 4 nivele unde învață 400 elevi, în blocul de studii este temperatură constantă. Totuși marele avantaj e că baloturile de paie sunt procurate la un agent economic local, pileții – la fel. Adică banul pentru combustibil nu pleacă peste hotare dar rămâne aici, pe teritoriul primăriei”, remarcă edilul de Chiștelnița.

Continuarea citiți în n.7 din 11 februarie 2022