DISTRIBUIȚI
Interviu realizat cu Larisa NICOV, Specialist Direcția Educație Sângerei

– Stimată Larisa NICOV ce v-a motivat să Vă legați destinul de preșcolari?
Perioada copilăriei rămâne a fi pentru fiecare din noi, vărsta de ,,aur”, deoarece anume la acea etapă am trăit adevărate clipe de fericire, deși pe atunci nu conștientizam pe deplin acest lucru. Am avut o copilărie presărată cu emoții pozitive, trăiri irepetabile, care le voi purta în suflet pentru totdeauna. Am preferat mereu să mă aflu între copii, să inițiem și să desfășurăm o serie de jocuri interesante, captivante, prin intermediul cărora am achiziționat o multitudine de abilități. Copilașii mici întruchipau de pe atunci pentru mine – suflul inocenței, simțeam necesitatea de a-i ocroti de orice impact nefast. Cred-că de aici s-a conturat și a prins viabilitate dorința de a-mi dedica întregul meu potențial, lor, copiilor.
–Educația preșcolarului constituie un produs interesant ce face parte din strategiile de învățare promovare în instituțiile de profil. Ce este util să cunoască educatorii și părinții?
Vreau să relevez faptul că educația preșcolară constituie cea mai importantă perioadă în formarea personalității omului. Cât vom investi în copii, anume la această vârstă, atâtea beneficii vor avea de câștigat ulterior, copiii noștri. Eu sunt sigură că educatorii din instituțiile preșcolare cunosc că profesia ce au ales-o, necesită implicare plenară, afecțiune nelimitată, creativitate continuă…șirul poate continua, în fine, este incontestabil faptul că lângă copii, poate și trebuie să se afle doar oameni cu suflet frumos. Părinții trebuie să conștientizeze rolul lor crucial în educația propriului copil. Ei sunt cei ce decid soarta copilului, fiind alături, sprijinindu-i pe traseul lor de învățare și dezvoltare, și nici într-un caz, să nu monitorizeze acest proces de undeva de peste hotare, crezând că investițiile pot fi doar materiale. Lipsa părinților nu poate fi înlocuită cu nimic, iar ceea ce e ratat în această perioadă senzitivă pentru copii, nu mai poate fi recuperat mai apoi, timpul fiind ireversibil…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 10 din această săptămână