Jumătate de secol dedicate dansului popular

Jumătate de secol dedicate dansului popular

873
DISTRIBUIȚI

    Valeriu Diacenco, conducătorul  artistic al anambului de dansuri Rotunda de la Suhuluceni, distins la începutul  anului curent cu titlul onorific de ”Maiestrul în arte” de către președinta Maia Sandu  rotungește 50 ani de activitate.

   „Am rămas întotdeauna impresionați de hărnicia maestrului Diacenco, pentru că reușește să lucreze cu atâta lume din această zonă folclorică, molipsind-o de patima dansului popular. Avem mulți coregrafi în țară, dar puţini au reușit, aidoma lui Valeriu Diacenco, să închege atâtea colective de tineri dansatori și să ducă faima dansului popular dincolo de hotarele țării”, a menţionat pentru CUVÂNTUL Antip Țarălungă, președintele Uniunii Coregrafilor din Republica Moldova.

Andrei Midoni, conducătorul artistic al ansamblului „Poiana Codrului” de la Centrul de Cultură Telenești, ne-a spus că au venit să-l susțină pe Valeriu Diacenco la această aniversare, care coincide cu atingerea vârstei de pensionare. „Maestrul Valeriu Diacenco a făcut din meserie un cult. Poporul nostru a rezistat tuturor intemperiilor prin cultură, iar cultura este făcută nu de cinovnici, dar de oameni cu suflet mare, adevăraţi profesionişti precum este Valeriu Diacenco. Sper că nu-şi va întrerupe legătura sa de suflet cu dansul popular, deoarece este nevoie de bogata sa experienţă”, a remarcat dl Midoni.

Mihai Curchi, ex-primarul de Suhuluceni a spus, că acum 40 de ani, fiind conducător al gospodăriei agricole din localitate, l-a convins pe Valeriu Diacenco să vină în sat pentru a conduce un cerc de dans popular, acum ansamblul „Rotunda”. „Atunci i-am promis că va avea tot sprijinul nostru. Ne-am ținut de cuvânt. Dar nu prea speram că dumnealui va rămâne la Suhuluceni pe totdeauna. Împreună cu dna Tamara au format o familie-model. Iar ansamblul „Rotunda” toți acești ani a fost unul din cele mai apreciate în raion şi nu numai”, a menţionat primarul.