Învățați limba noastră strămoșească

Învățați limba noastră strămoșească

25
DISTRIBUIȚI

Am citit zilele trecute un articol din ziarul „ Ecoul nostru” despre faptul că  unii alolingvi nu doresc să învețe limba română.  Vă spun eu de ce! Pentru că nu au nevoie. Toți mancurții vorbesc  între ei rusește. Nu știm cine e individul din fața noastră, dar îi vorbim în limba rusă. Când îl întrebi de ce se adresează rusește, dacă e „ moldovean”, zice: „Păi, n-am știut că vorbești românește”.

Oficialii de stat merg în teritoriul statului pe care-l conduc  și în unele  localități țin discursuri în  limba rusă. Mai vreți ceva? Încotro, domnilor, mergem cu limba rusă? Tot la bucătărie? Pentru asta am stat în genunchi în Piața Marii Adunări Naționale acum 33 ani? Ori avem  nevoie de o nouă revoltă?..

Îndemna o ziaristă  de la o publicație națională : „ Dacă vreți să deveniți parte a societății noastre, învățați româna!” E un mesaj  cam întârziat. Asta a trebuit s-o facă domnul președinte Snegur, înainte de a acorda cetățenia Republicii Moldova. Acum, când în buletinul oricărui veneric stă inscripția „cetățean al R. Moldova”,  el se declară membru al societății noastre. Așa că acum, trebuie să reparăm ce-am greșit. Și aș propune ca odată  cu eliberarea buletinelor de identitate tinerilor,  să-i poftim la un test; cunoști sau nu cunoști româna, limba de stat a Republicii Moldova. Dacă o cunoști, mai stăm de vorbă, dacă nu- du-te, tinere, și-o învață, că noi suntem stat serios.

De-ar fi să fie așa