(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018,...

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018, să contribui cu tot ce pot la construirea unei țări stabile economic și politic

568
DISTRIBUIȚI

Interviu cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, despre scopul activizării sale publice, proiectul său politic, alegerile prezidențiale, candidați și rolul factorului geopolitic în alegeri
– La președinție ați declarat că nu candidați, prim ministru nu mergeți, dar sunteți foarte activ public de o lună încoace. Ce pregătiți?
– Există atâtea mituri în jurul persoanei mele încât normalitatea pentru unii trebuie neapărat să aibă în spate scenarii, planuri și strategii complexe. Proiectul meu politic este mai la vedere și mai clar ca oricând, să asigurăm stabilitatea în țară și să sprijinim Guvernul în tot ceea ce face pentru relansarea economică și reformarea statului. Unii ar putea să nu înțeleagă de ce acesta este un obiectiv atât de important, dar vă asigur că este unul vital pentru Moldova. După atâția ani de instabilitate și fluctuații în zona economică, e important ca acest subiect să devină o preocupare strategică. Și eu cred că la această oră liniștea în țară și eficientizarea instituțiilor este mai importantă decât orice funcție și orice candidatură.

– Dar oamenii mai au încredere în proiectele politicienilor?
– Nu prea, iar eu înțeleg asta. Moldovenii sunt foarte dezamăgiți de politică, li s-au creat așteptări uriașe de-a lungul anilor, după care au trecut prin dezamăgiri mari. Noi avem tendința asta de a ne crea falși idoli și a da prea mult credit unor pretinși eroi politici, care se împachetează într-un ambalaj strălucitor până obțin voturile, după care nu fac nimic. Dar e important ca oamenii să învețe din aceste dezamăgiri și să nu se mai lase înșelați, să nu mai fie generoși cu politicienii populiști și cu alți viitori aspiranți la poziția de erou al națiunii. Eu le-aș transmite oamenilor mesajul să nu mai creadă în ce spun politicienii, să nu mă creadă nici pe mine, să ne ceară tuturor acțiuni concrete și rezultate, apoi să ne judece pe fiecare după ceea ce am făcut. Iar când politicienii vin la ei cu promisiuni, să nu-i asculte, ci să-i trimită la muncă.

– Eu cred că toți politicienii promit, așa se face politică la noi. Dvs nu ați făcut promisiuni pe care să nu le îndepliniți?
– Înțelegerea mea este că încrederea oamenilor se câștigă prin acțiuni și rezultate, nu prin promisiuni și discursuri. Eu nu aș vota în veci un politician doar pentru spusele lui. Sigur că eu am păcatele mele. Ca politician, ca om de afaceri, ca simplu om și simplu, am făcut greșeli. Nu sunt sfânt. Niciun politician nu e sfânt. Cine va spune ca e altfel, va minte, vă amăgește din nou. Sunt moldovean cu toate bunele și relele noastre, îmi place sa trăiesc cu pasiune viața, inclusiv în munca mea, uneori evident că o dau și în bară. Nu am venit însă niciodată în fața oamenilor să fac promisiuni. Nu am înșelat oamenii ca să câștig voturi, dovadă fiind și faptul că n-am fost preocupat niciodată activ să am o imagine pozitivă.

– Și atunci de ce dați acum acest interviu, de ce vă activizați public?
– M-am activizat public fiindcă am niște sarcini concrete de realizat și în continuare voi fi activ prin acțiunile mele. Ceea ce vreau eu este foarte simplu și normal, oamenii să mă cunoască așa cum sunt și pentru acest lucru voi face anumite schimbări în modul în care comunic, în special în ceea ce ține de comunicare directă. Iar scopul nu este să am o imagine mai bună, ci să am o imagine corectă, bazată pe realitate, nu pe manipulările promovate de grupul condamnaților Țopa sau de candidatul lor la președinție.

– Trebuie să admiteți totuși că lupta cu Plahotniuc aduce voturi…
– E adevărat, s-au construit chiar partide pe acest mesaj, doar că viața unui partid construit pe așa ceva nu poate fi lungă. Amintiți-vă că Țopa au băgat milioane în alte câteva partide anti Plahotniuc și azi ele au dispărut, au expirat. Dacă lucrurile ar merge așa simplu, aș face și eu un partid anti Plahotniuc sau poate mai multe. Glumesc acum, desigur, dar am vrut să accentuez acest aspect. Nu poți construi un proiect politic doar pe lupte cu un dușman închipuit. E adevărat că poți pe moment să iei niște voturi, dar apoi, dacă nu ai un proiect politic sănătos, oamenii nu merg cu tine mai departe.

– Platforma DA are încă un scor bun în sondaje, credeți că o să pățească așa cum spuneți?
– Platforma DA a fost prezentată inițial ca o mișcare civică, dar s-a dovedit a fi una cinică. Gruparea infractorilor Țopa, care au acționat din spate, a reușit prin manipulare să atragă inițial câteva personalități din societate, ca mai apoi să atragă populația într-un protest care se dorea a fi pentru rezolvarea unor probleme reale legate de traiul oamenilor. Astăzi cred că vede tot mai multă lume care a fost scenariul real din spatele acestei mișcări și care sunt obiectivele cinice ale celor care au construit-o. Ei și-au făcut, de fapt, încă un partid de interese murdare, în care au băgat milioane, doar schema au schimbat-o. Eu sper ca Platforma DA să rămână așa cum este, doar pe mesajul anti Plahotniuc, iar ce spun acum nu trebuie să surprindă. Câtă vreme nu are un proiect politic serios, această grupare nu este un competitor politic, ci rămâne o unealta de lupta a grupării de interese care a creat-o.

– Dar PAS și Maia Sandu pe cine au în spate?
– Nu cunosc detalii despre acest proiect politic, nu pot să comentez.
– Dar despre ideea unui candidat unic al PAS, PDA și PPEM ce spuneți ?
– E o idee bună.

– Glumiți?
– Nu glumesc, eu vorbesc din perspectiva omului care analizează atent cum va arăta competiția în alegeri dacă aceste trei partide vor merge cu un singur candidat. Știu că v-am incitat și vreți mai multe detalii, dar nu vreau ca prin ceea ce spun să stric planurile celor trei partide. Voi reveni însă la subiect mai târziu.
– Coaliția de guvernare ar putea merge cu un candidat unic?

– PDM va merge cu candidat propriu, așa cum e normal pentru un partid puternic și serios. PDM nu e un partid apărut peste noapte, care să fie în situația de a improviza, noi avem un electorat stabil, căruia îi vom propune un candidat puternic, un om care să se potrivească așteptărilor cetățenilor.
– Dar alegerile vor avea loc? Că există zvonuri că ar putea fi anulate.

– Alegerile vor avea loc, nu este niciun motiv să fie altfel, iar poporul își va alege președintele pentru prima dată în mod direct, așa cum este normal. Cei care lansează zvonul că acestea nu vor avea loc, sunt probabil noii eroi politici care au început să tremure, să se sperie de competiția electorală.
– Sunt voci care spun deja că se pregătește fraudarea alegerilor. Există vreun temei pentru aceste afirmații?

– Paradoxul este că cei care spun că alegerile nu vor avea loc sunt cei care spun și că ele vor fi fraudate. După cum puteți observa foarte clar, e vorba de niște oameni care s-au pornit cu mare elan să conducă Moldova, s-au visat președinți, dar cu două luni înainte de alegeri ei deja caută scuze să justifice un eventual rezultat dezastruos în scrutin. Am o veste rea pentru ei, nu va merge victimizarea asta prematură, pentru că deja invitațiile către observatorii străini au fost trimise, iar ca lucrurile să fie mai transparente și mai clare ca oricând, studiem posibilitatea să invităm la alegeri un număr mai mare de observatori decât se obișnuia și vom căuta și alte formule care să facă procesul electoral maxim de transparent.
– Revenind la activizarea dvs. publică, ea presupune și o activizare politică? Vă vom vedea mai prezent și pe scena politică?

– Desigur, dar nu pentru a sta pe scena unde se înghesuie unele persoane îndrăgostite de microfon si lumina reflectoarelor, ci pentru a face treabă. Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018, să contribui cu tot ce pot la construirea unei țări stabile economic și politic, prin sprijinirea reformelor vitale pentru modernizarea Moldovei, fie că vorbim de instituțiile din domeniul economic, cel al justiției, social sau alte zone importante. Acest lucru îl voi face din poziția actuală, de politician, nu intenționez să candidez nici la funcția de președinte al țării, nici la cea de prim-ministru. La președinție va veni cine va dori poporul, iar Guvernul actual își va duce mandatul până la capăt.
Mă voi implica activ în politică, iar când spun asta, am în vedere ca o voi face așa cum cred eu ca trebuie sa fie un politician, iar oamenii vor fi cei care vor decide daca așa e bine sau preferă modelele pe care le-au votat pana acum. Politicienii nu sunt iubiți de oameni din cauza că politica nu se intersectează cu nevoile lor reale, clasa politică are și ea nevoie de modernizare, la fel ca instituțiile statului. Partidele trebuie să se reformeze și să schimbe substanțial modul în care fac politică. Toate partidele trebuie să facă asta, inclusiv PDM. În proiectul meu politic pentru următoarea perioadă intră și acest obiectiv, de modernizare și transparentizare a procesului politic.
– Dar ce va fi la capătul acestor acțiuni?

– Vreau ca Moldova să reușească, moldovenii să reușească, eu să reușesc. Mie îmi place succesul și nu mă feresc să o spun. Succesul în ceea ce faci oferă infinit mai multe satisfacții decât banii. Unii mă întreabă de ce nu am plecat din tară să trăiesc fericit undeva și să mă bucur de viată, pentru ce îmi trebuie mie politica din Moldova. Am fost întotdeauna un om de echipa, un om care a ținut la echipa din care a făcut parte. Niciodată nu mi-am abandonat echipa la greu! Nu-mi voi abandona nici țara la greu, dimpotrivă, voi ajuta cu tot ce pot ca Moldova să se însănătoșească economic și sa rămână stabilă, indiferent că vorbim de politica internă sau de provocări venite din exterior.
– La ce influență se spune că aveți, rezultatele activizării dvs. ar trebui să se vadă rapid.

– Nu există un om care să poată avea atâta influență câtă mi se atribuie mie în mod fals, doar în filme sau în povești poate exista un astfel de supra-om. Eu niciodată nu m-am gândit să evaluez câtă influență aș avea sau cât de mult aș putea influența procesele politice, cred că e și imposibil de făcut o astfel de evaluare. Ceea ce însă pot să vă spun este că activizarea mea în politică presupune și mobilizarea tuturor capacitaților mele pentru a influența lucrurile în mod pozitiv în țară. Aceasta nu este o promisiune, nu este un angajament, este o atitudine, pe care oamenii urmează să o evalueze după un timp.
– Apropo de echipă, sunteți mulțumit de Guvern și de premierul Filip?

– Guvernul își face bine treaba, e pe drumul cel bun, are mult de muncit și trebuie sprijinit să o facă mai departe. Guvernul a reușit deja câteva lucruri importante, remarcate și de partenerii externi, dar aceasta e doar începutul. E important că vom avea curând o nouă delegație FMI, de data asta se încep discuțiile pentru semnarea unui nou acord, lucru extrem de important pentru noi. Contăm enorm pe calitățile premierului Filip și pe seriozitatea lui, e un om foarte muncitor și sunt sigur că împreună cu echipa sa vor reuși multe lucruri importante pentru cetățeni până la finalul mandatului.
– Trebuie să oferiți mai des interviuri, sunt prea multe întrebări la care aș fi vrut să răspundeți, dar nu pot încheia fără să vă întreb daca în alegerile din acest an factorul geopolitic va fi determinant?
– Nu cred că într-un interviu pot să spun tot ce aș avea de spus legat de această teză mult exagerată a rolului factorului geopolitic. Urmăresc subiectul legat de divizarea tot mai mare din societate, promovată în mare parte de partidele politice disperate să-și asigure voturile, fie că aceste partide sunt de pe o extremă sau alta. Eu consider că toți oamenii trebuie să se simtă liberi în țara noastră, să fie cum vor, să creadă în ce și în cine vor, nu partidele trebuie să le impună ce să simtă și cu atât mai puțin să creadă în ceea le convine acestor partide. Noi nu suntem atât de diferiți și divizați cum părem, dar trebuie sa ne trezim și să nu mai permitem ca în țară oamenii să fie manipulați și atribuiți forțat unui grup sau altuia. Eu am crescut pe malul Prutului, cu o legătura foarte strânsă în copilărie cu România, dar mă simt foarte apropiat atât de români, cât și de ruși, găsesc la fiecare lucrurile bune pe care le au, la fel cum vad modelele bune pe care le putem prelua de la cetățenii statelor europene sau din SUA. De la toți avem ceva bun de preluat și e în interesul nostru să gândim și să acționam așa. Haideți să fim realiști, suntem prea mici ca să facem pe mofturoșii, să alegem noi între marile puteri mondiale cu care vrem și cu care nu vrem să cooperăm. Trebuie să fim pragmatici și prietenoși.
– Vă propun să încheiem pe acest ton plin de realism. Vă mulțumesc.
– Și eu vă mulțumesc.