DISTRIBUIȚI

   Anual, pe glob, se infectează cu rotavirus peste 125 milioane de copii cu vârsta mai mică de 5 ani, cu o rată anuală de decese de 600.000 de copii.

Recent, au fost înregistrate câteva cazuri de boală în Republica Moldova. Infecția este mai frecventă în lunile reci ale anului, fiind mai severă la copii cu vârsta cuprinsă între 3-24 luni. Transmiterea infecției se face pe cale fecal-orală. Pot exista focare de infecție în: alimente, apa contaminată, jucarii contaminate, mobilier, grup sanitar.

La adulți, boala debutează cu febră mare, vărsături alimentare, numeroase scaune apoase, niciodată cu sânge, lipsa poftei de mâncare. Sugarii și preșcolarii prezintă: febră, vărsături, scaune apoase. Febra și vărsăturile dureaza 2-3 zile. Scaunele diareice apoase pot sa persiste în medie 6 zile. Pot să apară semne clinice de deshidratare manifestate prin: mucoase uscate (buze uscate, limba uscată), fontanela anterioară deprimată, persistența pliului cutanat abdominal. Frecvent se asociază semnele unei infecții respiratorii superioare manifestate prin: obstrucție nazală (nas înfundat), rinoree (secreții apoase, mucoase), disfagie (dureri în gât), dureri articulare și secreție auriculară (otită medie).

Pentru a evita contaminarea se recomandă de respectat urmatoarele reguli:

* Spălatul frecvent al mâinilor după contact cu bolnavii.

* Limitarea contactului mână-gură.

* Dezinfectarea periodică a spațiului de joacă și a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecții.

* Izolarea pacienților pentru a evita apariția infecțiilor nosocomiale.

* Alimentația naturală reduce riscul infecției cu rotavirus la sugar.

* Cea mai bună profilaxie a infecției cu rotavirus este vaccinarea.

Se efectuează cu vaccin viu atenuat la vârsta 2, 4 și 6 luni, care se administrează oral. 

Foto: Centrul Sănătate Publică Sângerei