În aceste zile pensionarii primesc pensiile indexate, iar pentru cei care au pensiile mai mari decât pensia minimă, și majorate. Coeficientul de indexare a pensiilor de 13,94% este calculat pe baza ratei inflației de la sfârșitul anului 2021. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii.
Totodată, celor cu pensiile mari, li se va indexa doar partea pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9900 lei. Astfel, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 lei, adică cu 520 lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.
De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă este majorată cu 13,94%, de la 2000 lei la 2278,80 lei pentru stagiu de cotizare complet.
Potrivit estimărilor, bugetul sistemului de pensii va crește în acest an până la 21,8 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât anul trecut și 59% – comparativ cu 2019.
Cu privire la suma fixă de 171,71 lei pe care nu toți pensionarii au văzut-o în plată, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari explică: „Există două noțiuni de care trebuie să țineți cont: (1) pensia calculată și (2) pensia în plată. Pensia pe care o primiți este pensia în plată, care nu întotdeauna este aceeași cu pensia calculată. Aceasta din urmă, pensia calculată, se numește așa pentru că este calculată în baza contribuțiilor, adică a transferurilor în bugetul de asigurări sociale pe care le face angajatorul în numele salariaților. Dacă angajatorul nu a făcut aceste transferuri, dacă salariul a fost plătit pe jumătate în plic, atunci pensia calculată este mică, mai mică de pensia minimă.
Continuarea citiți în n.16 din 8 aprilie 2022