DISTRIBUIȚI

Îndemnizaţia unică oferită la naşterea copilului va fi mai mare, de anul viitor. Guvernul de la Chişinău a aprobat majorarea cu 1160 de lei, şi indemnizaţia va fi astfel de 9459 de lei. Decizia este în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care prevede şi alte majorări.
Potrivit documentului, se va majora şi cuantumul îndemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului, în cazul persoanelor neasigurate. Suma va fi mai mare cu o sută de lei, până la vârsta de doi ani a copilului, şi va fi de 740 de lei lunar.
De asemenea, este prevăzută majorarea cu 50 de lei a îndemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină.
Astfel, lunar părinţii neasiguraţi ai acestor copii vor primi câte 370 de lei pentru fiecare micuţ. De la 1 ianuarie se majorează cu o sută de lei şi cuantumul minim al îndemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani, în cazul persoanelor asigurate. Această suma nu va fi mai mică de 740 de lei.
Tot pentru 2021, Guvernul vine cu alocări financiare majorate pentru toţi beneficiarii de prestaţii sociale, inclusiv pentru veterani. Participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi persoanelor participante la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state vor primi cu până la 500 de lei mai mult.
De anul viitor, vor primi câte 300 de lei lunar şi unele categorii noi de populaţie – participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, care nu sunt încadraţi în grade de dezabilitate dar şi persoanele care au participat la experienţele nucleare sau avarii cu radiaţie ionizată şi la lichidarea consecinţelor lor.
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 a estimat cheltuieli de 25 de miliarde de lei.