DISTRIBUIȚI

Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a dispus responsabililor Întreprinderii Municipale „Spaţii Verzi” să iniţieze măsurile necesare pentru a combate şi a preveni răspândirea ambroziei pe teritoriul capitalei, scrie Moldpres.
Potrivit primarului, agenţii economici şi persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile pe care le deţin şi să înlăture ambrozia, în caz contrar aceştia vor fi sancţionaţi conform codului contravenţional. Organul constatator în acest caz este poliţia, preturile de sector şi Direcţia locativ-comunală.
În anul 2018, Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei, precum şi un Plan de acţiuni pentru implementarea acestuia. Conform regulamentului, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie şi monitorizarea curăţirii acestora.
În acelaşi timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligaţi să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancţionate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligaţia de a întreţine terenul va reveni autorităţilor publice locale.
“Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei”, au explicat la solicitarea MOLDPRES surse de la Agenţia de Mediu.