DISTRIBUIȚI

Izbucnirea războiului din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei lovesc economiile de pe tot globul. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare și la carburanți a urcat un nou maxim istoric începând cu luna martie.

În Republica Moldova, cea mai mare creștere de prețuri a fost înregistrată pe piața internă, unde prețurile din industrie au fost cu 57, 61%, mai mari ca anul trecut, iar pe piața externă, acestea au crescut cu 20,15%, a anunțat Institutul Național de Statistică. Astfel am întrebat mai mulți cetățeni care este părerea acestora referitor la aceste majorări în lanț, ale prețurilor.

Lopotenco Eugenia, pensionară: –„Dacă am avea și noi pensii de 60.000 ca cei din Parlament, nu ne-ar afecta aceste scumpiri, dar eu care am lucrat 47 de ani ca profesoara și acum abia dacă ajung la o pensie de 3000 de lei, cum să trăiesc, când medicamentele și toate produsele au un preț dublu. Sunt foarte mari prețurile, dar cel mai tare mi-e frică de cei mai tineri, cum să se descurce ei acum. Nu învinuiesc Guvernul, pentru că aceste majorări sunt mari peste tot, dar măcar în alte țări pensionarii beneficiază de pensii mult mai mari, au cine îi ajuta, dar la noi nimeni măcar nu te întreabă dacă ai avut ce mânca azi.”

Sîrbu Cătălina, studentă: – „Având în vedere creșterea generală a prețurilor, ca și oricare cetățean din Republica Moldova, nu sunt mulțumită, din motiv că cu salariile din țară cu greu deja poți să mai faci față acestor scumpiri, unele din ele fiind obligatorii, anume cele pentru hrană și energie electrică. Ce ține de carburanți, e mai alarmant, mai ales pentru cei care dețin o mașina sau chiar două , fiind sigura că îi cam „strânge la buzunar “. Eu cred că prețul e chiar cam exagerat, luând în considerare că într-un an s-a dublat . Cei de la conducere mereu da exemplu de Europa dar uita de un detaliu foarte important: salariile lor și salariile noastre.”

Palade Cristina – Majorarea prețurilor la etapa actuală în Republica Moldova este foarte simțitoare și creează dificultăți pentru fiecare persoană indiferent de salariu. Chiar dacă aceste majorări sunt la nivel internațional, luând în calcul salariile din RM și EU se simte o diferența destul de mare. Cred că toate aceste majorări deja duc la o criză majoră. Republica Moldova trebuie acum ca niciodată să pună accent pe dezvoltare, să fie ajutate business-urile autohtone care ar crea atât locuri de muncă cât și ar elimina din nevoia de a importa produse la prețuri mai mari. Crearea centralelor eoliene și instalarea panourilor solare ne-ar ajuta să reducem din dependența energetică față de alte state. Creșterea prețurilor la carburanți la fel este actualmente o problemă mare, deoarece automat s-au majorat prețurile și la călătorii, iar salariile stau pe loc. Cu toate acestea noi moldovenii suntem o naționalitate foarte flexibilă care încearcă să supraviețuiască în toate condițiile și speră. Încă sperăm că vom putea trăi, dar nu supraviețui în țara noastră.”

Botnarenco Ludmila, pensionară – „ Situația e foarte rea de când totul s-a scumpit, o să rămână pământuri nelucrate din motiv că nu o să avem cu ce le prelucra. Salariile sunt foarte mici, plătim comunalele și la urmă noi cu ce rămânem, cu ce să trăim? Am ajuns, ca acum să nu ne permitem să cumpărăm o bomboană la un nepot. Am vrea ca cei de la conducere să-și întoarcă fața, către noi cei de la sat, să vadă care este situația aici.”

Botnarenco Tatiana, bibliotecară – „E strigător la cer, cu aceste majorări atât de avansate la prețurile la toate produsele. O să lucrăm doar pentru mâncare și o să fim nevoiți să economisim energia electrică, doar pentru iluminare. Situația cu cărbunii, e alarmantă, timp de jumătate de an, prețul s-a dublat, iarna vom îngheța de frig în propriile case. Întrebarea mea e, ce vor face bătrânii, care au o pensie mizeră, și nu le ajung bani pentru medicamente și o pâine?”

Victoria Borș, studentă Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM