Îmbunătăţirea şi atingerea unor noi tendinţe de apropiere a Serviciului Urgenţă…

Îmbunătăţirea şi atingerea unor noi tendinţe de apropiere a Serviciului Urgenţă…

Vera Tabarcea

313
DISTRIBUIȚI

Substaţia Sângerei de Asistenţă Medicală şi Urgență în ultimul timp şi-a restructurat activitatea conform Programului Naţional de Dezvoltare a Asistenţei Medicale de Urgenţă (AMU) pentru anii 2011-2015. Prin reorganizarea Serviciului dat, promotorii schimbărilor reformatoare şi-au propus îmbunătăţirea şi atingerea unor noi tendinţe de apropiere a serviciilor urgenţă de locul de trai al pacientului. În ce măsură reuşeşte acest lucru, am solicitat răspuns lui Gheorghe Bostan, şef-intermar al Substaţiei Sângerei a Serviciului Asistenţă Medicală Urgentă „Nord”.

– Domnule Bostan, făcâd o evaluare a lucrului efectuat de echipa dvs., ghidată de noile condiţii organizatorice şi restructurări, puteţi observa tendinţe aşteptate de apropiere a serviciilor AMU de locul de trai al pacientului?

„Cred că da, aceste sugestii şi aprecieri parvin din partea pacienţilor pe care-i deservim, în alte cazuri din partea rudelor acestora. Acesta a fost şi scopul nostru, acceptând şi încadrâdu-ne în noile cerinţe propuse de prevederile Hotărârii Guvernului Republicii Moldova „Privind aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare a AMU pentru anii 2011-2015”. Ne-am dorit îmbunătăţirea serviciilor. Din acest motiv a fost aprobată structura organizatorică a fiecărei subdiviziuni în parte şi interacţiunea Serviciului AMU cu alte verigi ale sistemului de sănătate, cu Autorităţile Publice Locale. Substaţia Sângerei, începând cu 1 octombrie, 2013 activează în componenţa Substaţiei Zonale AMU Nord, Bălţi. Conform Programului nominalizat din data de 1 octombrie ea a fost transferată la Dispeceratul Centralizat „903”. Din 1 ianuarie 2015 solicitările sunt transmise direct echipelor libere la moment şi celor ce se află mai aproape de pacient. Astfel ne străduim să apropiem serviciile AMU cât mai aproape de locul de trai şi să intervenim în scurt timp cu capacităţile care le avem în acordarea primului ajutor medical prespitalicesc.”

Continuarea o găsiți în numărul 9 din 20 februarie.