Holocaustul, lecția dură a trecutului

Holocaustul, lecția dură a trecutului

175
DISTRIBUIȚI
În poză: lecția holocaustului predată în școală

Holocaust- rămâne o amintire tragică, dar și o problemă actuală. Perioada 21-24 ianuarie a acestui an a fost decada de comemorare a victimelor Holocaustului.

În fiecare instituție de învățământ, anual, sunt preconizate și desfășurate acțiuni la tema dată. Noi, profesorii de istorie și educație civică, suntem cei ce ne implicăm activ pentru informarea elevilor despre acțiunile inumane desfășurate în perioada anilor 1934-1945. Alături de elevi, afișăm expoziții cu genericul: „Să luăm aminte, pentru a nu se întâmpla niciodată”. În colaborare cu biblioteca școlară, organizăm pe holul instituției expoziție de carte, ca elevii să răsfoiască trecutul, să se informeze mai minuțios. Mai nou, anul acesta am vizionat și analizat filmul documentar al fraților Brega ,,Masacrul de acasă”, ce se referă la sângerosul eveniment care s-a întâmplat cu evreii, desfășurat în iulie 1941 în localitatea noastră.Deasemenea, pentru a înțelege mai bine lecția dură a trecutului, elevilor le-au fost propuse spre vizionare filme ca: „Pianistul”, „Băiatul în pijama în dungi”, „Istoria lui Ivan Barbul”, „Lista lui Schindler” sau „Blocada Leningrad”.
Masa rotundă cu genericul ,,Eforturile umanității pentru evitarea/prevenirea actelor de genocid în societatea contemporană” credem că va contribui la conștientizarea și responsabilizarea tinerei generații. …

Viorica VULPE, profesoară de istorie, L.T. „A. Agapie”

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 6 din această săptămână