Hecenii, cei mai tari la Românii au talent

 Hecenii, cei mai tari la Românii au talent

37
DISTRIBUIȚI

Colectivul de dansuri populare din satul Heciul Nou , condus de Dionisie Cobilaș au  fost cei mai tari la Românii au talent. Ei au primit Golden Buzz și au pus la pământ jurații și  întreg publicul. În cele  14 ediții ale  prestigiosului  concurs, sunt unicii dansatori  pentru care a fost apăsat Butonul de Aur. Au fost  și sunt apreciați drept cei mai tari, dansatori – fenomen.

 Mândră de prestația lor Președinta Republicii Moldova  Maia Sandu i-a invitat la Președinție pentru a le mulțumi și a aprecia personal dăruirea lor prin dans.„ I-am cunoscut pe Hecenii personal, tinerii dansatori din Heciul Nou, Sângerei, care au devenit virali în aceste zile pe toate rețelele de socializare, după ce au  făcut senzație la  emisiunea “Românii au talent”, din România. I-am felicitat pentru prestația lor debordantă, de energie, de pasiune și vitalitate, care a fermecat milioane de oameni. A fost pentru noi  un dans pe viață și pe  moarte în adevăratul sens al cuvântului, de aceea am dat tot ce am putut pe  această scenă, mi-a mărturisit conducătorul ansamblului Dionisie Cobilaș. Am foarte multă admirație pentru conducătorul ansamblului Dionisie Cobilaș. Chiar  dacă Hecenii există de 13 ani și a format  până acum generații întregi de dansatori, riscă să  rămână  fără sală de repetiții. Am cerut și cer în continuare să le fie  create toate condiții pentru activitatea lor. M-a impresionat foarte mult dăruirea, dedicația, determinarea lor  de a lupta pentru existență, pentru performanță  și visul de a-și duce numele în întreaga lume”.

 Până la plecarea la președinție, la invitația  președintelui raionului Cristian Cainarian ,   dansatorii –  fenomen,  împreună cu Dionisie Cobilaș au făcut un popas la Sângerei , în administrația  președintelui, unde au fost felicitați și admirați  pentru succesul lor  nemaipomenit. Potrivit președintelui Cainarian:„ Ca fiecare om din Sângerei, dar și din întreaga țară am urmărit cu multă emoție, dar și mai ales mândrie prestația extraordinară a Ansamblului de dans „ Hecenii” la „Românii au talent”, unde au obținut Golden Buzz de la Andra. Talentul tinerilor noștri din Heciul Nou, precum și a coreografului Dionisie Cobilaș merită toată admirația. Mă doare sufletul  să aud  că ansamblul se confruntă cu dificultăți și că riscă să-și suspende activitatea din lipsa resurselor și indiferenței administrației satului Heciul Nou. Ar fi o pierdere enormă pentru cultura raionului Sângerei și pentru tinerii talentați care doresc să se exprime prin dans. Vreau să asigure că nu vom rămâne indiferenți la această situație. Împreună cu Guvernul Republicii Moldova vom oferi ansamblului Hecenii tot sprijinul de care are nevoie. Vom identifica resurse financiare pentru a amenaja o sală de dans  modernă, echipată corespunzător, vom promova talentul inimaginabil  al tinerilor dansatori  și vom oferi în continuare  oportunități de dezvoltare”, a  spus președintele raionului.

 Oare cum se simte  administrația satului  în aceste moment, când  știe că  au marginalizat acești tineri și coreograful lor .  Că au izbutit pe o scenă atât de mare, de prestație mondială, că sunt admirați de milioane de oameni și de țările lumii. Când au fost auriți la  acest concurs prestigios. Alte țări oricând îi vor ai lor, iar noi, aici, la vatra lor,  nici sala cu  găuri în podea, nici  încăperea cu  acoperișul  ciuruit, unde la cade ploaia  în cap , vezi Doamne, nu le-o dăm, îi marginalizăm, le putem piedici, invocăm motive: nu avem bani  și nu avem nevoie de voi. Cum să nu pui capul în jos, când dansatorii – fenomen ca Hecenii au  ajuns  la un așa nivel, cu astfel de sprijin și atitudine. Încercați să nu Vă fie rușine fie rușine, dar nu o să puteți.