DISTRIBUIȚI

A stăpâni gramatica înseamnă mai mult decât a face acordul dintre subiect și predicat. A stăpâni o țară înseamnă mai mult decât a recunoaște eroii și erorile noastre. Ca să suportăm ceea ce urmează trebuie să ne merităm aplauzele și să nu mai forțăm sintagma „votului util”.

Convingi un om, poate chiar câteva mii, dar nu ai cum pe toți, sută la sută. E absurd să credem că putem paria pe oricine. Pe votantul DA-ului, care își rezervă dreptul de a oferi, și pe mai departe, susținerea efortului depus de actualii lor aleși. Pe votantul PUN-ului care a trăit comunismul ori pe cel care nu l-a trăit, dar și-a învățat Lecția de Istorie și îi înțelege fațetele. Pe votantul schimbării care își dorește o relansare a sistemului bolnav.
Căutăm victorii acolo unde n-ar trebui să existe lupte. Parlament înseamnă partide. Nu un singur partid, ci partide care să ne reprezinte. Ori fiecare își are propriii votanți. Atâta vreme, cât nu există un partid care să ofere 101 de Maia Sandu, trebuie lăsați dreptacii adevărați, cu capacitate și putere de lucru, să se regăsească în noul legislativ. N-o fi asta democrație?! Cu cei buni, dar mai micuți și mai noi pe arena politică, să se „negocieze” funcții, pentru a se retrage din cursă. Pentru că politica nu duce lipsă de promisiuni, ci de oameni care să le valorifice.
Mă doare țara… încă mă doare, încă ne doare.
Ori, această Țară, nu se va face bine până nu vom înlocui lașitatea cu demnitatea, impertinența cu educația, înjurătura cu binecuvântarea, indiferența cu dragostea. Ca să putem, odată și odată, respira aerul nerespirabil al ei. Suntem într-o continuă amânare, de parcă destinul țării poate fi amânat la nesfârșit.
Dacă în fiecare familie cu cetățenie română la purtător, unul va pune umărul pentru vremuri mai bune, iar celălalt va face PASul către unitate, fiecare vot va fi util și corect.

Cu drag de oameni, eu, una dintre voi, Liliana Neaga-Lavric

Continuarea citiți în n.27 din 9 iulie 2021