DISTRIBUIȚI

O coaliție parlamentară dintre PSRM și PD, dintre Blocul ACUM și PD sau vom merge spre alegeri anticipate. Sunt doar câteva dintre scenariile pe care le văd unii analișți politici, după căderea Guvernului Sandu. Comentatorii mai iau în calcul o nouă majoritate dintre socialiști și cei din Blocul ACUM, însă, spun ei, ar fi una în defavoarea Platformei DA și PAS.

     „Cel mai probabil ar putea să se constituie o coaliție între socialiști și democrați, ccea ce ar însemna că parcursul european al Republicii Moldova va fi pus sub un mare pericol, iar regimul oligarhic nu doar va supraviețui, dar va primi a doua viață. Este și o altă variantă, când socialiștii vor fi trimiși în opoziție. Este vorba despre o coaliție între democrați și cei de la ACUM. Pentru ACUM această coaliție ar însemna implementarea în viață a lozincii: Noi am făcut parteneriat cu socialiștii pentru a-l alunga pe Plahotniuc, iar acum facem parteneriat cu democrații, pentru a-l alunga pe Dodon”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu.
    „Încă un scenariu ar fi un Guvern tehnic. Un asemenea Guvern tehnic ar putea fi votat de mai multe fracțiuni parlamentare, nu zic de toate, pentru că este mai greu de obținut. Și acest Guvern ar fi constituit strict din persoane neafiliate politic, din tehnocrați, care și-ar asuma responsabiliatea să guverneze țara până la eventualele alegeri parlamentare anticipate”, a menționat și comentatorul politic Igor Volnițchi.
     „Sau va fi un alt scenariu, vehiculat deja, și anume că va fi un Guvern minoritar al socialiștilor cu votul în Parlament al Partidului Democrat. În scurt timp vor fi pornite acele proceduri pentru constituirea unui nou Guvern și anume întâlnirea șefului statului cu fracțiunile parlamentare pentru discuții, desemnarea candidatului”, spune analistul politic Ion Tăbârță.
    Analiștii mai spun că ar putea să se contureze un nou Guvern votat de socialiști și deputații din Blocul ACUM, doar că de câștigat va avea doar PSRM.
   „Cred că și această variantă ar fi posibilă, dar ar fi una sinucigașă pentru Blocul ACUM. Asta ar însemna că noua coaliție se va constitui în condițiile în care Blocul ACUM vine simțitor slăbit. Ei vor fi nevoiți să ofere mai multe posturi ministeriale”, afirmă Anatol Țăranu.
„Cu siguranță, dacă Blocul ACUM ar face încă o tentativă să meargă cu socialiștii la guvernare, atunci va fi impus de PSRM să cedeze mai multe domenii de responsabilitate, ori socialiștii nici nu ascundeau în ultima perioadă că își doresc noi domenii de responsabilitate, își doresc mai multe ministere. Dacă până acum au avut doar două portofolii, de vicepremier pentru reintegrare și cel de ministru al apărării, acum, cu siguranță ar pretinde la minimum jumătate din portofolii”, susține Volnițchi.
„Nu cred, pentru că Blocul ACUM a avut ca prioritate reforma în justiție. A fost politica prioritară a Guvernului. Cu această moțiune de cenzură votată este clar că socialiștii nu vor reforma justiției. Pur și simplu trebuia de căutat un pretext și de ambalat în așa mod că de căderea Guvernului să fie vinovată doamna prim-ministru și ministra justiției”, a punctat și Ion Tăbârță.
Dacă aceste scenarii cad, am putea să avem alegeri parlamentare anticipate, spun comentatorii politici.

,,Îmi vine greu să mă pun în papucii oricărei dintre părți. Totuși, dacă aș fi un partid cu probleme de integritate, cum e cel al Socialiștilor, m-aș da de-o parte și aș zice: aduceți un procuror bun, căci noi suntem prea corupți ca să putem alege unul. Dacă aș fi în papucii Guvernului Sandu? mi-aș reconfirma că propria integritate e singura avere. și transparența. și aș accepta că în viață nu poți să ai tot, de aceea nu poți să sacrifici valorile. Deocamdată, sunt în papucii mei, de cetățeană și de jurnalistă. și am să-i rup la proteste și la sprijinit Ziarul de Gardă, ca să monitorizăm toate guvernele, să criticăm toți corupții.Alina Radu
,,Oamenii au plâns azi în fața Parlamentului.
Asta a fost prima reacție a unor cetățeni veniți la protest, când au aflat că socialiștii și democrații au demis Guvernul condus de Maia Sandu. Pentru unii a fost o speranță. Pentru alții, o lumină în capătul tunelului. Au scandat. Au aplaudat. Au ascultat. S-au dezamăgit și au plecat.
    Ce cred eu. Ceea ce s-a întâmplat azi nu-i o tragedie. Moldova mereu a trăit așa. Prost. Haotic. “Po poneatiam.” Guvernul care a picat poate fi atât lăudat, cât și criticat. E ceva absolut normal. Discursul din Parlament al Maiei Sandu va intra în istorie. A fost fenomenal… sincer. Cu aluzii clare. Cu nerv. Cu tot. Dar asta nu a contat, pentru că decizia era deja luată. E orgolioasă?! Da. Ar fi putut retrage proiectul de asumare a răspunderii, pentru a rămâne prim-ministru?! A putut. Și-a asumat consecințele?! Probabil.
   Socialiștii au avut motive să voteze moțiunea de cenzură. Democrații au avut interese și dorința de a reintra în joc. Blocul ACUM a avut nevoie să se rupă de socialiști pentru că, în caz contrar, i-ar fi îngropat definitiv. Toți au ceva de câștigat, doar cetățenii au de pierdut.
Cel mai mult mi-a provocat dezgust aroganța cu care a vorbit Dodon după ce Guvernul a fost demis. Plin de sine. Mândru că schema i-a reușit. Pus pe glume. Împlinit. Nu mai este speriat, ca la începutul lunii iunie. Are Președinția. Chișinăul. Parlamentul. Acum și Guvernul. Pare de neînvins, dar nu-i așa. E vulnerabil în fața unei justiții corecte și el știe asta. Noi știm asta.
P.S. Ce urmează?! Pentru ochii lumii – discuții despre interesul cetățenilor, voința poporului și bunăstarea oamenilor. În realitate – partajări de funcții, promisiuni că unele dosare vor fi închise, continuarea schemelor de contrabandă și reîmpărțirea sferelor de influență. Pauza a fost prea mare. Toți sunt flămânzi, a spus Dorin Galben
    ,,Trăim într-o țară care ne doare în fiecare zi. Și când vin dintre cei care reușesc să transforme durerea în speranță și cu ea să construiască, se găsesc dintre cei, cu coloana prea moale ca să recunoască că se poate. Că se vrea cu adevărat. Că au datorii, inclusiv, în fața copiilor. E dureros să ai un părinte cu care îți este rușine.
E multă emoție, știu, unii pot spune că e prea multă. Însă, miracolele sunt posibile doar atunci când oamenii cred unii în alții. Dar de unde oameni și, pe deasupra, cu onoare și nițel curaj în momentele cheie?! Încă nu s-a văzut balaur care să-și taie singur capetele.
S-au găsit „salvatori” care, de azi, merg cu nasurile pe sus. Uită, că li se văd mucii.Liliana Lavric
    Câtă ipocrizie,cătă fățărnicie în această mutră banditească.Vorbește una ,dar se înțelege cu totul altceva.Evenimentele de astăzi,mă doboară și mă doare,că va trebui iară-și să o luăm de la început…De treizeci de ani suntem călcați în picoare de niște lepădături ,care ne manipulează poporul doar prin minciună și puterea banului furat tot de la noi.Și iară-și tâlharii și dușmanii acestui popor ,bat din palme și râd de noi ,că am crezut că va fi o justiție cu adevărat corectă și hoții vor sta la pușcărie,dar la noi ca întodeauna ,cîștigă forțele negre.Și iară-și se vorbește una și se face alta,tot pe la spatele nostru.Ion Bogonovschi