DISTRIBUIȚI

Responsabilii Inspecției pentru Protecția Mediului Sângerei sunt des în vizite inopinate la poligonul deșeurilor din teritoriul localității Țambula, cerând cu insistență gestionarea acestuia cât mai puțin păgubos pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Inspectorii cer gestionarea gunoiștii și pentru neîndeplinirea acestor cerințe impun amenzi. Gestionarii se supără pe ei, achită amenzile, dar tot nu îndeplinesc astfel cele cerute de inspectorii mediului ca poligonul de deșeuri produse de localnicii mun. Bălți să nu mai producă fum, dezordine din plastic și pungi pe toate câmpurile și fășiile adiacente, din localitatea dată și satele din apropiere.

În loc să investească în remedierea situației poligonului, primăriile gestionare achită banii în vânt pentru amenzi. Li se aplică amenzi pentru tergiversarea lucrurilor. Poligonul e în permanentă ardere. În urma aplicării amenzilor deja au achitat 27 mii lei, potrivit procesului verbal întocmit de inspectorii Inspecției pentru Protecția Mediului și semnat de administratoarea poligonului. Constatăm la fața locului că pe parcursul unui an de zile, amenzile pentru neregulile de aici, aplicate se ridică până la 100 mii lei. Achită amenzi, dar gard nu fac.

Prin raidul comun întreprins, dar și ședința comună, organizată cu întâlnirea părților gestionare asupra problemelor poligonului: „Am ascultat părțile, am cerut împăcare între ele și concentrarea asupra soluționării problemelor poligonului, care înglobează în sine circa 3 milioane tone de deșeuri. Am atras atenția că problemele, cum se spune: „sunt cu barbă”, nu mai pot fi amânate.

Continuarea citiți în n.17 din 23 aprilie 2021