Grigore Vieru ne-a crescut pomul neamului cu operai-i biblică

Grigore Vieru ne-a crescut pomul neamului cu operai-i biblică

35
DISTRIBUIȚI

La 14 februarie, marcăm 88 ani de la nașterea lui Grigore Vieru – cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară, de limba română și valorile naționale.

Poezia lui Grigore Vieru și-a găsit răsunet în inimile cititorilor de toate vârstele. El a fost o stea călăuzitoare pentru noi .O stea care  aproape de 79 de ani a luminat Basarabia prin puterea cuvântului ce o deținea.

„S-a născut în ziua în care sărbătorim dragostea, iar pe parcursul vieții a emanat numai dragoste, față de mamă, față de țară, față de limbă, față de oameni. Și după plecarea lui în lumea celor drepți, prin ceea ce a creat, în continuare emană dragoste”.

Un adevărat simbol al Renașterii naționale, al luptei pentru limbă română și identitatea noastră românească. Prin întreaga sa operă, prin activitatea literară și publică, Grigore Vieru a promovat conștiința spațiului cultural românesc, fiind prezent cu o totală dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. Poezia lui Grigore Vieru, lirica sa socială și de dragoste, de o vibrantă modernitate, a contribuit decisiv la reactualizarea tradiției marilor clasici ai literaturii române, devenind un bun al iubitorilor de poezie de pe întreg mapamondul.

El a fost un adevărat pedagog al neamului românesc, modelând în spiritul binelui și frumosului, generații întregi de copii și adolescenți, devenind un autentic scriitor al poporului.

Grigore Vieru ne-a crescut pomul neamului cu operai-i biblică. Cu forța emotivă a versurilor sale a cucerit cititorul. „ Să treci desculț, dimineața/Prin iarba verde de-acasă/Cu lanțul de rouă la glezne/Iată ce este patria.” Pentru veșnica căutare a esențelor vieții: mama, cinstirea limbii, țării, neamului îi punem Poetului Cununa gloriei. La flacăra Măriei sale ne-am încălzit și am primit mângâiere la verbele Dumisale  ca o dulce prescură. „ Nu am cerut nicicând/De la nimeni nimic/Și cred că am dat/Altora ai mult/Decât nu am voit să cer./Astfel, am cunoscut iubirea.”

Grigore Vieru a promovat conștiința unității spațiului cultural românesc, fiind prezent cu o totală dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. A reușit să unească România și Moldova prin cuvântul scris, prin sinceritate și modestie.

Am rămas mai săraci și mai triști prin plecarea la cele veșnice a poetului. Creația sa e ceea ce va îmbogăți spiritual și ne va aminti mereu de Geniul poeziei basarabene, Grigore Vieru.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererita, județul Hotin (în prezent raionul Briceni) și a murit pe 18 ianuarie 2009 la Chișinău. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuțe”, „Mama”, „Versuri pentru cititori de toate vârstele”, „Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară, alte limbi. Pe versurile lui Vieru s-au compus numeroase cântece, devenite șlagăre. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen.

Tamara Habașescu, profesoară din orașul Sângerei