Grânele bucură cu primele recolte

Grânele bucură cu primele recolte

66
DISTRIBUIȚI

Plugarii raionului Sângerei sunt încadraţi la recoltarea culturilor cerealiere din prima grupă. Muncesc pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Unele lanuri de grâne îi bucură cu recolte pe potriva eforturilor depuse. Se obține o recoltă de 28 chintale de mazăre, rapiţă, orz.

Responsabil de sectorul agrar, vicepreşedintele raionului Ion CEBOTARI, susţine că prima producţie din actuala campanie de recoltare, cea de mazăre, rapiţă, orz şi grâu de toamnă a ajuns pe făţările pregătite de agenţii economici, cât şi în hambare. În majoritatea unităţilor agricole plugarii desfăşoară lucrările de recoltare a culturilor din prima grupă: grâul de toamnă de pe suprafaţă totală de 10 mii hectare, orzul pe o suprafaţă de 1587 ha, mazărea de pe 800 ha. Din totalul suprafeţei de mazăre sunt recoltate peste 400 hectare. Plugarii unităţii agricole SRL „Roşiori Lux” merg cu paşi rapizi şi bine organizați în efectuarea lucrărilor şi obţin o recoltă de mazăre de 28 chintale la hectar. La recoltarea rapiţei SRL „Semincerul Unic” a organizat lucrările şi pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Echipajele încadrate au treierat non – stop, recoltând 108 hectare pe parcursul unei zile – nopţi. Potrivit calculelor prealabile recoltele căpătate de pe primele câmpuri sunt pe potriva aşteptărilor, plugarii obţin câte 25-27 chintale la hectar.
Potrivit specialiştilor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie „Cu recoltarea rapiţei mulţi au întârziat şi cu recoltarea grâului de asemenea. Plugarii unităţii agricole „Tofan şi Coo” sunt primii în raion care au demarat lucrările de recoltare a grâului. Vicedirectorul campaniei Gheorghe CĂRĂUŞ susţine că „de cade o ploaie nu avem grâul alimentar în acest sezon agricol, ploile spală glutenul. Ne străduim să mobilizăm eforturile, tehnica, mecanizatorii bine echipaţi şi muncim la recoltare, folosind timpul favorabil. Lucrările decurg în mod susţinut. Am investit mult în creşterea culturilor şi întreţinerea grânelor. Ne dorim o recoltă la hectar pe măsură. Dacă ai semănat, aceasta nu înseamnă că ai obţinut roadă. Ţinem cont de toate aceste lucruri, le cunoaştem şi din experienţă.”