DISTRIBUIȚI

Experții americani încearcă să înțeleagă eșecurile blitzkrieg-ului rusesc din Ucraina și să găsească modalități de a reveni la pace. Consiliul Atlantic a organizat o masă rotundă pe tema: „Războiul lui Putin nu are sorți de izbândă: cum să contracarăm invazia Kremlinului”.
„Ofensiva rusă a început în urmă cu mai bine de jumătate de lună, iar Moscova a capturat un singur oraș mare: Herson. De ce Rusia avansează atât de încet?, se întreabă aproape retoric, generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, un expert militar la Centrul de Analiză a Politicilor Europene din Washington și fost comandant al forțelor americane în Europa în 2014-2017..

„Ofensiva rusă a început în urmă cu mai bine de jumătate de lună, iar Moscova a capturat un singur oraș mare: Herson. De ce Rusia avansează atât de încet?, se întreabă aproape retoric, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges. „Desigur, aceasta nu a fost deloc intenția lor. Ceea ce vedem în armata rusă este rezultatul multor ani de corupție în industria rusă de apărare, în Ministerul Apărării însuși, mistificări și alte „șmecherii” caracteristice întregii Rusii. „Toate acestea se manifestă astăzi”, continuă generalul, „când vedem unități care nu sunt instruite corespunzător, nu au disciplină, materialele lor nu funcționează corespunzător sau sunt lăsate fără combustibil… Se pare că doctrina magică a lui Gerasimov (conceptul de „război hibrid” – n.red.), despre care am auzit, pur și simplu nu există. „Rușii și-au supraestimat capacitățile”, rezumă Ben Hodges, care în prima campanie ucraineană a armatei lui Putin în 2014 era comandant al forțelor americane în Europa.
„Ceea ce m-a frapat cu adevărat a fost incapacitatea lor de a valorifica avantajele. Care erau avantajele agresorului? În primul rând, el își alege întotdeauna timpul atacului și locul unde va ataca, așa că Ucraina a trebuit să se apere și a încercat în toate modurile posibile să nu provoace rușii, să nu le dea un motiv, așa că ucrainenii au trebuit să stea și să aștepte până când vor fi loviți. Cu toate acestea, blitzkrieg-ul nu a avut loc, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria Europei în ultima sută de ani. Armata rusă a fost nevoită să schimbe tactica. „Acum doar distrug orașe”, continuă Ben Hodges. Aceasta este o crimă: sunt vizați civilii pentru a face presiuni asupra Occidentului și a guvernului Zelensky în speranța că cineva va ceda în sfârșit. Este o tactică a războiului de uzură. Noi și Ucraina avem multe săptămâni proaste înainte.”.

Continuarea citiți în n.14 din 25 martie 2022