DISTRIBUIȚI

Precum este vorba proverbului „Câte bordee, atâtea obiceiuri”, așa și părerile sunt împărțite, fiecare crezând că opinia lui este cea corectă. Dacă la începutul investigației jurnalistice ați aflat ce părere are lumea despre subiectul în cauză, în cea de-a doua ce spune proprietarul. În finalul articolului vă vom relata ceea ce „vorbesc” actele obținute de la Primăria Sângerei și Consiliul raional, amănunte specificate de Primarul Gheorghe BRAȘOVSCHI, juristul primăriei Galina AFANASIEV și specialistului superior al Direcției Agricultură și Alimentație – Andrei CORNOVANU, împuternicit să investigheze cazul.
Întrucât la Primărie continuau să vină petiții din partea locatarilor din zona gării, privind supraaglomerarea străzii, zgomotul, gazele de eșapament și pericolul pentru securitatea copiilor ce merg la grădinița din preajmă, pentru persoanele care vin la piața comercială sau la serviciu, iar condițiile necesare pentru amenajarea unei gări nu corespundeau normelor, de aceea s-a decis ca să fie stopată activitătea gării în locul de bază și reamplasarea acesteia într-o altă regiune a orașului. Plus la toate, în scopul îmbunătățirii circulației rutiere din zonă, Primăria cerea contribuție în mărime de 50% din costul lucrărilor, fapt care a fost respins de către proprietarul Martîniuc.
Conform actelor prezentate de către juristul Primăriei, dl Martîniuc vine cu solicitarea de a cumpăra tot terenul din preajma gării (B. Glavan, 13 ha) cu scopul de a-și îngrădi proprietatea, fapt care a fost refuzat din partea administrației locale, sub pretextul că ar limita accesul cetățenilor la punctele sociale principale. Atunci, lui S. Martîniuc i se cuveneau 3 ari de pământ pe teritoriul orașului (însă asta nu însemna obligatoriu în centru), fosta administrație i-a oferit această porțiune de pământ care se află în locul prezentei pieți „RIO”, doar cu condiția ca proprietarul să facă peron pentru gară. Acest fapt îi oferea șansa ca Î.S. „Gările din Moldova” să fie de acord cu spațiul alocat, iar normele cerute – întru totul respectate. Pământul a fost vândut, pentru interesele proprii, primind în schimb o sumă impunătoare. Edilul de Sângerei afirmă că Martîniuc ar fi putut contribui la bunăstarea orașului, prin pavarea străzii, oferind acces pentru automobile, dar respectivul refuza categoric. Plus la toate, contractul de arendă a terenului de pe strada B. Glavan, destinat pentru parcarea autobuselor, a expirat la 1 iulie 2010, iar până în prezent nu s-a încheiat un contract nou, S. Martîniuc folosindu-se de acest teren în mod ilegal.

Continuarea o găsiți in ziarul numărul 42-43 din săptâmîna aceasta